Полиция и частни охранители свалят шапка на БСП и плакат за Бойко на протеста в Димово

Полиция и частни охранители свалят шапка на БСП и плакат за Бойко на протеста в Димово

Беше направен опит за оказване на натиск плакатът да бъде прибран, а полицията накара зам.-председателя на областния съвет на БСП Димитър Велков да свали шапката с партийния знак

Малък плакат с надпис „Бойко направи видима и тъмната страна на Луната” и бяла шапка с емблемата на БСП предизвикаха намесата на полиция и частни охранители по време на гражданския протест, който се проведе в гр. Димово по-рано днес, съобщиха от областния съвет на социалистите.

Беше направен опит за оказване на натиск плакатът да бъде прибран, а полицията накара зам.-председателя на областния съвет на БСП Димитър Велков да свали шапката с партийния знак. Това стана пред десетки социалисти от общините Видин, Белоградчик, Ново село и Грамада, които бяха дошли да подкрепят протеста на димовчани.

Протестът бе свикан по решение на инициативен комитет, а зад него застана и Общински съвет – Димово, с искане за незабавно решаване на проблемите с трагичното състояние на този участък от главен път Е-79 и стартиране на строителството на обходен път. В началото на седмицата по инициатива на председателя на ОбС Добромир Тодоров се проведе среща, на която обаче не дойдоха поканените представители на МРРБ, АПИ и народните представители от ГЕРБ и РФ. Единствено се отзова депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов, както и негов колега от АБВ.

„Ако искахме да политизираме, щяхме да дойдем с червените знамена и червените тениски, както бяхме направили на предишните два протеста на БСП, когато излязохме отново с искания за главен път Е-79. Ние сме тук като граждани и дойдохме от различни общини, защото проблемът не е само на Димово, а на цялата Видинска област”, коментира Димитър Велков.

Според общинския съветник Людмил Димитров това отношение е безпрецедентно – полиция и охранители да ни казват, че членовете на една партия не са граждани.

Активистката на младежкото обединение, която влезе в ролята на космонавт и извади плаката „Бойко направи видима и тъмната страна на Луната” обясни, че го прави, за да покаже на управляващите, че пътят към Дунав мост 2 е като лунен пейзаж.

Ще припомним, че проектът за ново трасе Димово – Ружинци е от 60-те години, но едва правителството на Пламен Орешарски стартира реализирането на първия етап, обхващащ обхода на град Димово и с. Бела. Със съдействието на председателя на 42-то Народно събрание Михаил Миков бяха осигурени 9,9 млн. лв. за изпълнението му. Бе обявена обществена поръчка за избор на строител и на 8 август 2014 г. бяха отворени ценовите оферти. Очакваше се да бъде подписан договор и строителството да започне, но вместо това – сегашните управляващи прекратиха обществената поръчка.

С изграждането на обходния път, движението трябваше да бъде изнесено извън град Димово и с. Бела, защото този участък от Е-79 се характеризира с многобройни остри завои и висока денивелация и това затруднява преминаването на тежкотоварните автомобили, пътуващи от и за Дунав мост 2. Проблемът съществува от години, но с пускането в експлоатация на моста е станал още по-остър, защото трафикът се увеличи многократно и през моста преминават средно по 2 000 превозни средства на ден. С новото трасе трябваше да бъде решен и отдавнашен проблем на живеещите в Димово и Бела – този с шума и вибрациите от колите и със замърсяването на въздуха.

Народните представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков и Филип Попов два пъти са задавали въпрос в 43-тото НС за обхода на Димово, но отговорът на министър Лиляна Павлова от 22 януари 2016 г. не удовлетворява исканията на живеещите не само в Димово, но и във Видинска област.
Източник: bsp.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!