„Прото тема“: Путин прави православна империя с тайната помощ на Ватикана

"Прото тема": Путин прави православна империя с тайната помощ на Ватикана

Блян за създаване на православна империя таи Владимир Путин. Съюзниците му за това ще са гръцката църква, а Ватикана, оказва се, е таен партньор на Москва. Това разчетоха анализатори зад сближаването между Русия и Светия престол и предстоящата визита на руския президент в Гърция. Списание „Тайм“, „Форбс“ и международната общественост определят Путин не само като един от най-влиятелните хора на планетата, но и като човек, успял да обедини повторно разпадналия се Съветски съюз, отбелязва в анализ гръцкият „Прото тема“, цитиран от БГНЕС.

Между Владимир Путин и руския патриарх Кирил се създадоха тесни връзки. Във видеото горе – президентът поздравява владиката за празника му на 24 май.

"Прото тема": Путин прави православна империя с тайната помощ на Ватикана

ост в Украйна, повлече след себе си напрежение в отношенията между Рим и Москва, отбелязва анализ във френското издание „Фигаро“, цитиран от БТА.

Това обаче се промени след разговор между папата и Путин през ноември 2013 г., както и при историческата среща на Франциск с патриарх Кирил в Хавана през февруари 2016 г. (първата от времената на разкола между Рим и Константинопол през 1054 г.).

Сближаването на Рим и Москва дава на Кремъл основите на морала, който помага да се заличи споменът за войната в Украйна и улеснява нормализирането на отношенията с международната общност, се казва в анализа.

Президентът възроди Света Русия. Що се отнася до патриарха, „той поддържа националистическата реторика на антизападната путинова пропаганда и насърчаването на понятието „Руски свят „, казва експерт.

В какво е интересът на Ватикана?

С приключването на Студената война Ватикана неизменно проявява желание да води диалог с Москва. „Русия е един от центровете на новия многополюсен свят“, пише специалистът по Ватикана Констанс Колона-Сезари. „Това е империя в процес на изграждане, на която трябва да бъде подадена ръка.“

6 милиона католици в Украйна или 100 милиона православни в Русия? Ватикана направи своя избор. Франциск не само не осъди руската агресия, но и не защити сродните с Рим гръко-католици.

Втората линия на Ватикана засяга морала и политиката. След падането на Берлинската стена Русия и Ватикана бързо установиха отношения. Заинтересовани от това бяха и двете страни. Сближаването започна при Йоан-Павел II, беше подхванато от Бенедикт XVI и още по-ускорено при Франциск.

Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!