Проф. Георги Михайлов: Ниските заплати задълбочават хаоса в здравеопазването

Проф. Георги Михайлов: Ниските заплати задълбочават хаоса в здравеопазването
Сегашният модел на финансиране на здравеопазването поставя в центъра търговските дружества и печалбата

„От две години БСП поставя сериозно проблема за достойното възнаграждение на специалистите, които раотят в здравеопазването – лекари, специалисти по здравни грижи и всички останали, които са ангажирани в тази сложна и много отговорна социална система”, това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” проф. Георги Михайлов по време на пресконференция на „Позитано 20”.

„За съжаление,  нашите очаквания не се сбъднаха и сега сме свидетели на един спонтанен протест, който се организира от медицинските сестри в България”, каза проф. Михайлов. По думите му на 100 хиляди души в България се падат средно 485 медицински сестри, докато в ЕС те са средно 740. „На един лекар, според стандартите на ЕС, трябва да отговарят между две и четири сестри, в зависимост от натовареността на отделението. В България – те са по-малко от една сестра. Дефицитът на медицински сестри, по признанието на министър Ананиев, е над 30 хиляди”, поясни народният представител.

„През последните десет години, 10 000 сестри са напуснали територията на страната, а над 15 000 са сменили своята професия, или са се пенсионирали. Ние се намираме в състояние на много тежък кадрови дефицит на специалисти по здравни грижи, които са най-близко до пациентите”, констатира професорът. По думите му от БСП няколко пъти са поставяли проблема, че сегашният модел на финансиране на системата поставя в центъра търговските дружества и печалбата,  а пациентът и работещите в системата отиват в нейната периферия. „Това доведе до спонтанния протест на медицинските сестри, който започва утре.

Той ще продължи, тъй като от отсрещната страна се предлага започването на разговори, а тези разговори трябваше вече да бъдат проведени и да има резултати. В момента се сключват колективните трудови договори и възнагражденията, които получават нашите колеги, са изключително ниски. При ниво между 900 и 950 лв., нетната заплата много често не достига и 700 лв. Това са проблеми, които задълбочават хаоса в здравеопазването и не могат да бъдат решени само с пожелание за преговори”, заключи проф. Михайлов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!