Проф. Румен Гечев, БСП: Трябва да спрем наливането на пари от българския народ в джоба на спекулантите

Проф. Гечев: Управляващите не идват на работа. Имат непреодолими жестоки противоречия вътре в коалицията
В интерес на българските фирми е парламентът да разпределя излишъците

„Днес Народното събрание дава за първи път съгласие от 10-12 години бюджетните излишъци да бъдат разпределени по начин, който потвърди парламента. Това несъмнено е позитивна стъпка и сме сигурни, че в бъдеще така ще продължава.“

Това заяви депутатът от ПГ на “БСП за България“ проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна.

По думите му на този етап правителството може да отдели 1.5 млрд. за подпомагане на българските фирми на нерегулирания пазар и тази сума, ако се наложи след края на март, може да бъде увеличена при евентуална промяна на цените. „Ние трябва да подкрепим това предложение на правителството, тъй като е в интерес на всички български фирми“, категоричен бе социалистът.

Проф. Гечев обясни, че към момента трудно някой може да каже как ще се движат цените. „Ние трябва да поръчаме на съответните държавни органи много внимателно да проследят процесите на т.нар. свободна борса за електричество.

Ние можем да увеличаваме помощите от бюджета, но възниква един въпрос – те добре, че отиват в българските фирми, но от българските фирми значителна част от тези средства отиват в българските спекуланти на борсата“, посочи той, като допълни, че трябва да бъдат взети мерки по възможно най-бързия начин да спре наливането на пари от българския народ в джоба на спекулантите.

„Нали беше прокламирано, че като направим либерализирания пазар на електричество, при увеличена конкуренция цената би трябвало да намалява“, коментира проф. Румен Гечев и обясни, че цените не само не са намалели, но са се увеличили.

По думите му причината е, че България разчита ТЕЦ-овете на собствени въглища. „Ако половината от електричеството и повече се произвежда от нашите ТЕЦ-ове къде са въглищата? Ние имаме минимален внос на въглища, така че какво се е променило в цената на въглищата и какво фактурират производителите на електричество“, попита той от трибуната в Народното събрание.

„Обяснението защо растат цените е, защото нарасна износа. Малко повече от 20% от капацитета се използва за износ. Накрая излиза, че България подхранва европейския пазар, а нали трябваше тази конкуренцията също да намали цените“, каза още той.

Гечев обърна внимание, че само в България, на една и съща борса, един и същи купувач може да прави 8 или 10 заявки без да дава капаро, и накрая да си избера най-благоприятната, както и само в България няколко финансови акули купуват огромни количества ток и след това го препродават на по-високи цени.

„Попитах КЕВР имат ли разчети как ще се променят цените на тока и количествата на покупко-продажбите и отговора беше, че нямат.

Така че държавните органи на България преди последните месеци не са си свършили работата и сега трябва да кажем, че съответните органи са длъжни да влязат на борсата, да установят нарушението на правилата на конкуренцията“, категоричен бе социалистът.

По думите му разходите на българските производители на електричество не са се променили, така че трябва да има пълен контрол върху борсата и разходите на производителите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!