Корнелия Нинова: Вдигането на цената на услугата на мобилните оператори е нелоялна търговска практика. Спираме я

Съдът вписа Корнелия Нинова за председател и новоизбраните органи на БСП
Абсолютен приоритет за нас е защитата на българския потребител

„До мен са представители на неправителствени организации и граждански организации, асоциации, федерации, които се занимават със защита на потребителите, както и г.н Маргаритов от нашата Комисия за защита на потребителите.

Първо ще започна с конкретния казус, който вълнува в момента много хора в България и неговото решаване. По отношение обявеното намерение за повишаване цената на услугата от мобилните оператори – Комисията за защита на потребителите в Министерство на икономиката и индустрията днес се произнесе, че това представлява нелоялна търговска практика и днес издаваме заповед, с която го забраняваме. Тя е нелоялна, защото мобилните оператори възнамеряват да вдигнат цената за две години 2020 и 2021г накуп.

Искаме да ги предупредим, че ако го направят, ще приложим всички механизми и законови мерки, с които да не допуснем това. Те са няколко: налагане на глоба е най-малкото, тя е в размер от 1 000 до 30 000 лева. Но и второ, ще се обърнем към съда, за да поискаме, ако заповедта ни бъде обжалвана, да се приложи предварително изпълнение, тоест да не се пристъпва към увеличение на цената.

Ще поставим акцент в работата на Министерство на икономиката и индустрията върху потребителската тема. Потребителите са потърпевшите от всяка криза в България, и енергийна, и икономическа, и вдигане на цените, неравноправни клаузи в договорите, нелоялна конкуренция. В същото време потребителите не могат да се защитят сами, това са твърде много усилия, пари за адвокати, такси по съдебни дела. Те са беззащитни срещу “големите“ – това са колекторските фирми, монополите, ЕРП-та, топлофикации, мобилни оператори. Искам да ги уверя, че от днес ще положим всички усилия те да почувстват, че държавата стои зад тях, че защитава техните права с всички правомощия, които имаме като институции.

С колегите от неправителствените организации – днес разговаряхме да създадем общи екипи. Те чрез свои представители, чрез своята експертиза, ние с нашите възможности като институция да работим заедно за защита на потребителите. Възстановяваме работата на Националния съвет за защита на потребителите, който не се е събирал от повече от 2 години. Изключително важен орган, който се съсредоточава в своите правомощия, междуведомствени действия и съгласуване между няколко министерства.

Ще включим активно гражданските организации в решаването на тези проблеми, в бързата и качествена реакция с една единствена цел – всеки потребител да знае, че държавата е до него.“

Това заяви Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП, по време на брифинг в Министерството.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!