Путин: Европа трябва да остане единна въпреки опитите да се издигат нови стени

Путин: Европа трябва да остане единна въпреки опитите да се издигат нови стени
Европа трябва да остане единна въпреки опитите да се издигат всевъзможни стени, заяви руският президент Владимир Путин пред студенти от Московския държавен университет (МГУ), пише „Труд“. Той се срещна с тях по повод деня на руското студентство.

Путин цитира думите на Лев Толстой, че „няма нищо по-противоестествено от войната“. „Но най-естественото е да помним тези трагедии и да правим всичко възможно те да не се повтарят“, заяви Путин.

„Историята пишат тези, които остават живи. Но тези, които остават живи, никога не бива да забравят тези, които са им дали тази възможност“, каза още руският президент.

Държавният глава заяви пред студентите, че у дома, в родината, винаги е най-добре.

„Самият аз почти пет години работих в чужбина, знам за какво става въпрос“, увери той студентите. Когато следвах, работих по 12-15 часа на ден, каза Владимир Путин. Пред бъдещите висшисти разказа за обучението си в Юридическия факултет на Ленинградския държавен университет.

„Тогава всички студенти, независимо от специалността, бяха пращани на бригади. Аз работих в строителство и получих на квалификация за дърводелец. Много се гордея с това“, допълни той. Путин допълни, че тогава се е научил да работи в екип. „Винаги е добре, когато до теб има едно рамо“, каза още стопанинът на Кремъл. Той поздрави студентите с патронния им празник (Света Татяна по стар стил). Възпитаниците на университета подариха на своя гост черен колан по джудо. Той е голям почитател на японското бойно изкуство.

Путин е съгласен, че в чужбина „има много неща, които ние наистина нямаме. Има такъв постулат – ако уважаваме някого, трябва да признаваме, че този някой е по-добър. Така е, някъде наистина има нещо по-добро. Но ако гледаме на нещата комплексно, няма по-близко място на сърцето от нашата родина“, заяви президентът.

„Където и да сме, ние винаги ще се чувстваме чужди, защото няма друго, което да свързва повече човек със земята от мястото, където си се родил, израснал, където говориш на родния си език и с тебе говорят на него, разбираш всички хора с нюансите на речта ми, без да трябва да поглеждаш в речника“, каза Путин.

„Но това не означава, че трябва да се затваряме, напротив – ние трябва да сме открити към целия свят. И образованието е точно тази сфера, която ни дава прекрасна възможност да бъдем открити, да приемаме най-доброто и да постигаме най-добрите резултати. Към това трябва да се стремим“, посъветва студентите президентът.
Източник: epicenter.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!