Руската палубна авиация ще вземе участие в операцията в Сирия тази есен

Руската палубна авиация ще вземе участие в операцията в Сирия тази есен

Палубната авиация с тежкия авионосен крайцер „Адмирал Кузнецов” ще участва от източната част на Средиземно море в нанасяне на удари по екстремистите в Сирия през октомври 2016 – януари 2017 г. Съобщението е на агенция ТАСС с позоваване на дипломатически източник в Москва.
„Генералният щаб вече е подготвил плана за участие на палубните пилоти от смесено авиокрило за нанасяне на удари по терористични групировки в Сирия. Той има за цел да даде на екипажите практика за изпълнение на бойни полети от палубата на авионосец за поразяване на земни цели” – казал източникът на агенцията.

Той уточнил, че в същото време удари ще нанасят и летците от авиационната групировка от базата в Хмеймим и палубната авиация „в най-тясно взаимодействие по между си”.

„Адмирал Кузнецов” ще оглави постоянната групировка на руския ВМФ в Средиземно море и ще се намира край бреговете на Сирия, „за да стигне горивото на палубните изтребители за изпълнението на бойните задачи и да се върнат на палубата на кораба. Летището в базата Хмеймим ще им служи за резервно.

Очаква се на борда на авионосеца по време на похода да има около 15 изтребителя Су-33 (Су-27К) и МиГ-29К/КУБ и повече от 10 броя вертолети Ка-52, Ка-27 и Ка-31.

Участието на „Кузнецов” е част от усилията на руското военно ръководство да използва Сирия като опитен полигон за проверка на бойната техника и подготовка на възможно повече военни специалисти.

Авионосецът ще бъде в Средиземно море до края на януари-началото на февруари, след което ще се върне в Русия и през март ще отплава за ремонт с модернизация в Северодвинск край северния руски град Архангелск.

„Адмирал Кузнецов” премина възстановителен ремонт в Мурманск и от 1 юли на него се извършват тренировъчни полети.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!