Сирийски военен: Настъплението срещу Ракка е един голям блъф на САЩ! (Видео)

Сирийски военен: Настъплението срещу Ракка е един голям блъф на САЩ! (карта, Видео)

В последните няколко дни в новините постоянно се появяват сензационни информации – как американски наемници, кюрдски бойци и дори морски пехотинци от САЩ настъпват към „столицата“ на „Ислямска държава“ в Сирия – Ракка. Автор на сензацията явно е Пентагонът, пише „Русская весна“

Бе съобщено дори, че Сообщалось, че специално за това мащабно настъпление на 21 май в Сирия на тайна визита е бил шефът на Централното командване на американската армия Джоузеф Вотел, който е обсъдил с военните лидери на „Демократичните сили на Сирия“ (SDF) плана за освобождаването на града от терористите. След това последваха изявления, че настъплението ще бъде подкрепено с авиационни удари на коалицията, оглавявана от САЩ.

Вчера бе съобщено, че кюрдите са отвоювали от ислямистите вече „цели“ три селища, а терористите от ИДИЛ отстъпват под натиска на кюрдските бойци на север в провинция Ракка.

Източник от сирийския генерален щаб обаче разказва пред военния кореспондент на „Русская весна“, че данните от агентурното разузнаване и от дроновете еднозначно свидетелстват за това, че имаме работа с голям блъф, тъй като никакви „огромни сили“, за които става въпрос в новините, не са предислоцирани на този участък на фронта.

„Въпреки гръмката ПР-кампания няма никакво „мащабно настъпление“ към Ракка, действително, войските на SDF са подсилени и боевете се активизираха, но в това няма нищо необичайно. Вече много месеци силите на кюрдите воюват с ИДИЛ в провинция Ракка, като се опитват бавно да напредват, но в момента няма никакви данни, че те могат скоро да се окажат в близост до административния център на провинцията. С такива темпове те могат да настъпват и с години“, казва офицерът.

На въпрос, защо се вдига толкова шум, той предполага, че това някак си е свързано с президентските избори в САЩ или желанието на Вашингтон да прикрие някое свое действиели или бездействие.

Офицерът също така отбелязва, че SDF не разполага с достатъчни сили за широкомащабно настъпление към столицата на ИДИЛ, а въпреки съобщенията на медиите за прехвърлянето на фронта на американски морски пехотинци, очевидно е, че Вашингтон никога няма да обрече на гибел стотици свои военни, като ги хвърли на щурм срещу добре укрепения град.

Информационна война, ПР и видео от мястото на боевете

Преди седмица всички световни медии с удоволствие подхванаха сензацията за началото на операцията по освобождаването на „столицата“ на ИДИЛ и ежедневно поддържат информационния шум около „мащабното настъпление“.

SDF пък създадоха канал в youtube, назован пресцентър, за да докажат сериозните си намерения и мащабите на случващото се. Там бяха публикувани кадри, които трябваше да убедят всички, че към Ракка се прехвърлят големи сили. Но на видеото не се вижда мащаб, появяват се няколко стари съветски танка, тачанки с картечници и десетки слабо въоръжени кюрди, които крещят застрашително нещо на техния си език.

На следващо видео, с гръмкото название „Първи кадри от боевете в покрайнините на Ракка“ се вижда пак стар танк, тачанка и няколко десетки бойци, скандиращи лозунги.

Реалността

В същото време е известно, че в северните части на провинция Ракка, в района на населения пункт Айн Иса действително се водят боеве между кюрдските отряди и ИДИЛ. Съобщава се, че вчера терористите от ИД са взривили три автомобила, натъпкани с взрив и кюрдите са понесли известни загуби.

Междувременно самолети на водената от САЩ коалиция продължават да бовбардират позиции на терористите на подстъпите към Ракка.

По информация на арабски медии от въздушните удари са пострадали национална болница, градски стадион и полева болница в Ракка.

Бойците от SDF продължават да обстрелват с артилерия позициите на терористите, а няколко от тях са взети в плен.
Източник: epicenter.bg/

  

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!