Съветниците на БСП-Стара Загора гласуват против бюджета

Съветниците на БСП-Стара Загора гласуват против бюджета
Позиция на Местна коалиция „БСП лява България – за Стара Загора” относно бюджета на Община Стара Загора за 2019 г.

Местният бюджет е инструмент за провеждане на политики, е мнението на групата общински съветници на БСП в Стара Загора. „Това е и голямото ни разминаване с ГЕРБ, за които бюджетът на община Стара Загора е рекорден, но парите са насочени предимно към ремонти”, коментира председателят на ОбС на социалистите Валентина Бонева пред журналисти.

„Усилията трябва да бъдат насочени към решаването на важните социални проблеми в обществото ни, да се провеждат политики за стопирането на тези тревожни процеси, най-големият от които е демографската криза“, убедени са от БСП.  Те обясниха, че това е и причината да предложат таксата за детски ясли и градини в община Стара Загора да бъде намалена с 50%, като според тях, това би струвало на местната хазна около 1,5 млн лева.

Социалистите настояват общинската жилищна политика да бъде насочена към младите семейства, а не само към крайно нуждаещите се групи и затова предлагат през тази година да бъдат закупени или построени 30 общински жилища. По техни разчети, в последните седем години общинският жилищен фонд намалял със 121 жилища, като от продажбата им годишно в хазната постъпвали повече от 1,2 млн лева. Средствата обаче не се влагали в закупуване или построяване на нови социални жилища.

„Групата на коалиция „БСП лява България – за Стара Загора”, в установения от Общината регламент  и срок, внесе своите предложения. Предложенията по проекта за бюджет на община Стара Загора за 2019 г., които общинските съветници от коалиция „БСП лява България – за Стара Загора” внасяме, са продиктувани изцяло от интереса на гражданите на община Стара Загора“, каза председателят на Групата на БСП Даниела Лекина. По думите й предложенията са израз на последователното им разбиране, че бюджетът задава перспективата и темпа на развитие на общината. „Настоящият бюджет, както и предходните, не дават отговор и ясна перспектива за икономическото развитие на общината и отново показва, че общината не желае или не умее ефективно да управлява собствеността си.“, сочи позицията на съветниците.

В предложенията на групата общински съветници на коалиция „БСП лява България – за Стара Загора” са поставени конкретни проблеми на гражданите. Това, за което групата настоява е, чрез политиките, заложени в бюджета, да се преодолее демографската катастрофа и да се даде стимул на младите хора да останат да живеят и работят в Общината и да се раждат повече деца.

„Секторните политики, предложени от нас, показват ясно дефинирани проблеми, които трябва да бъдат решени.  Наред с това, изразяваме острото си несъгласие с факта, че съветниците от управляващото мнозинство за четвърта година нямат воля да подкрепят предложенията на опозицията, макар и те да са стойностни и практични. Позицията, която изразяваме е, че в изработения от общинската администрация рекорден бюджет не са включени проектните предложения на групата на БСП. В тази връзка, ние изразяваме твърдата си позиция относно бюджета на Община Стара Загора и в качеството си не само на общински съветници, но и като граждани на общината ще гласуваме против неговото приемане“, категорични са съветниците от левицата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!