Таско Ерменков: Ако могат управляващите ще закрият заседанието на НС и за опозицията
„Без да изнасяме класифицирана информация, отклонението от зададената рамка за цената на бойните самолетите е над половин милиард лева, без допълнителните разходи.“

Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Славчо Велков пред БТВ в коментар за искането за промяна на условията за закупуване на F16 от правителството. „От депутатите се иска да подменим вота на парламента. Имаме вече прието решение със силата на закон.

Сега от нас се иска да променим рамката“, поясни Славчо Велков предстоящото гласуване в Народното събрание. „Сумата за самолетите ще надхвърли рамката от 2% от БВП. Еднократното плащане от 2 – 2,5 млрд. лева плюс плащането на годишната вноска за фрегати и бойни машини- ще отиде на 3 млрд.лв. Това е непосилна сума за нас. Ние ще гласуваме против, защото правителството иска от нас да гласуваме против взето решение със сила на закон от НС“, добави той.

„Цената за тези самолети, които ще закупим е непосилна, а парите трябва да се вземат от някъде. Това вероятно ще стане с кредит, което означава и лихви“, каза още народният представител. Той предположи, че самолетите не могат да дойдат в страната по-рано от 6 години, а в изискванията е записано 3 години. „Съдбата на правителството зависи от тази сделка“, отсече Славчо Велков.

„Разговорът за закупуването на боен самолет днес в Народното събрание е политически и само ако управляващите се вживеят в ролята на търговски агенти на някой от производителите на летателни машини, то гласуването ще е закрито в НС.“ Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков пред Нова ТВ по повод предстоящото гласуване днес в парламента. Според него, управляващите биха закрили заседанието на НС дори от опозицията. Той припомни, че още в средата на миналата година депутатите са гласували проектната рамка за закупуване на летателните машини, в която са били заложени параметри за цена, време на заплащане, какъв ще е ремонтът, ще има ли военно сътрудничество и др.

“ Това, което искаме, е приетите вече параметри да бъдат  валидни, а това, което иска от нас МС, е правителството да може да води преговорите, като се отклонява от приетите вече критерии“, поясни Ерменков.

Той припомни, че при гласуването на рамката за закупуване, БСП е гласувала „за“, като тогава е било заложено цената да не надхвърля 2% от БВП. „Има риск от международен скандал от промяната на условията“, заключи Ерменков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!