Терористи се опитаха да свалят руска летяща „Мечка” в Сирия (ВИДЕО)

Терористи се опитаха да свалят руска летяща „Мечка” в Сирия (ВИДЕО)

Терористи се опитаха да свалят руска летяща „Мечка” Ту-142 – ловецът на атомни подводници – в небето над сирийската провинция Хама.

Терористите от групировката „Армия на победата” откриха огън със „зенитна установка” по самолета Ту-142, както винаги, летящ на недосегаема за автоматичните зенитни установки височина.  По-рано „Руская весна” съобщи, че руският „убиец” на атомни подводници на 5 юни е бил забелязан за първи път в Сирия, над провинция Идлиб. Сириец, снимал полета на Ту-142, заяви, че е виждал подобен самолет вече 6-и път.

Ту-142 (по модификация на НАТО: Bear-F/”Медведь-Ф”) е руски патрулен самолет за борба с подводници, първоначално предназначен за откриването и ликвидирането на атомни подводници на врага в райони на неговото патрулиране.

„Мечката” против подводници много прилича на стратегическия бомбардировач Ту-95, на чиято база той е създаден. Външно Ту-142 се отличава с характерното за него удължаване на горната част на кила, както и с обтекаемата РЛС за кръгов обзор под фюзелажа, позволяващ на радарите на самолетите против подводници да обхващат големи повърхности.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!