„Фигаро”: Русия превъзхожда САЩ в решаването на сирийския проблем

„Фигаро”: Русия превъзхожда САЩ в решаването на сирийския проблем

Русия зае лидерска позиция в решаването на сирийската криза, изпреварвайки САЩ във военен и дипломатически план, пише „Фигаро”.
В публикацията се отбелязва, че единствено САЩ и Русия имат реална тежест в сирийския конфликт, макар техните позиции по него да са различни: Вашингтон се старае да свали режима на президента Башар Асад и продължава да снабдява опозицията с оръжие и пари, Москва пък подкрепя сирийския режим.

Няма никакво съмнение, че дипломатическото решаване на сирийския конфликт е невъзможно без участието на Москва, пише вестникът. Буквално за няколко месеца Русия успя да надмине САЩ толкова, че дори съюзниците на Вашингтон повече не го слушат, предпочитат да говорят на тази тема с Русия. Например външният министър на Катар неотдавна се срещна в Сочи с Владимир Путин за обсъждане на ситуацията в Сирия, въпреки кардиналните разногласия по въпроса.

Руската военна операция в Сирия промени хода на войната, а освобождаването на Палмира от терористите закрепи лидерските позиции на Русия. Сега Москва може да диктува своите условия относно бъдещото мирно споразумение по Сирия, е уверен авторът на публикацията.

По-рано официалният представител на Белия дом Джош Ърнест заяви, че репутацията на Русия на международната арена ще зависи от резултатите на опитите за мирно регулиране на конфликта в Сирия.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!