Чешкият президент шокира: В Европейския съюз има 15 000 терористи

Чешкият президент шокира: В Европейския съюз има 15 000 терористи

Президентът на Чехия Милош Земан не изключва възможността терористичните актове на територията на Европейския съюз да продължат. В интервю за телевизионен канал той посочи също, че основна причина за тероризма е нелегалната миграция.

„Ако в Европа влязат 1 млн. бежанци, то сред тях ще има джихадисти“, категоричен е Земан. Той посочи, че според него на територията на съюза има около 15 000 терористи. „Необходимо е търсене на решение за миграционната вълна. Аз я наричам организирана инвазия. Трябва да бъдат депортирани всички бежанци, които не са получили убежище (в ЕС – бел. ред.), а това са мнозинството от тях“, допълни още той.

По неговите думи също така е необходимо депортирането и на радикалните проповедници, по примера на Великобритания. Според Земан на депортиране подлежат мюсюлмани, подкрепящи тероризма, в това число и такива, които имат гражданство или разрешение да останат в ЕС.

Президентът също така не отхвърли възможността за извършване на терористични актове и в самата Чехия, като според него извършителите на подобни престъпления биха били „внесени“ от други държави. Земан определи като най-възможни обекти на подобни атаки Прага и нейните гари и метростанции.

Държавният глава призова за укрепване на външните граници на Шенгенското пространство, както и за засилване на контрола върху незаконната миграция по вътрешните граници.
Той също повтори и своята теза, че създаването на мултикултурни общества е безсмислено и нагледна демонстрация за това са миграционната криза и вълната на терористични актове в ЕС. Президентът посочи още, че канцлерът Ангела Меркел трябва да преосмисли своята политика по приемане на бежанци в съюза.

По отношение на Турция Земан предположи, че страната може да се откаже от изпълнението на споразумението си с ЕС за спиране на бежанския поток към Европа. По неговите думи в Турция продължава процеса на ислямизация и „отклонение от заветите на Ататюрк“ и по тази причина според него ускорението на преговорите за членство в ЕС не е уместно. Земан също така се обяви и против отпадането на визите за турски граждани на територията на съюза.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!