Facebook

„Foreign Policy“: Докато светът следеше Тръмп, Русия се настани за дълго в Сирия

"Foreign Policy": Докато светът следеше Тръмп, Русия се настани за дълго в Сирия Докато целият свят „напрегнато” наблюдаваше инагурацията на Доналд Тръмп, Русия и Сирия подписаха дългосрочно споразумение за използването на военните бази в Латакия и Тартус, съобщи американското издание Foreign Policy.

Според условията на „сделката, която увенча усилията на Владимир Путин по възстановяване на миналото влияние на Русия в източната част на Средиземно море”, Москва получи правото да разполага на територията на Сирия военни кораби и самолети в продължение на следващия половин век, отбелязва американското издание.

Освен това договорът предвижда разширяване на територията на базата в Тартус, след което тя ще може да приема атомни подводници и и по-големи кораби като например авионосеца „Адмирал Кузнецов”.

До сега Кремъл, според Foreign Policy, използвал пристанището в Тартус , за да „наводни” Сирия с войски и оръжие за подкрепа на режима на Башар Асад.

„Новото споразумение, което дава възможност на руските кораби и самолети в продължение на месеци да действат далеч от Русия, ще позволи на Москва и занапред да демонстрира своята военна мощ в сирийската война,” обобщава изданието.

Както заяви представител на Пентагона, Москва използва Сирия като „изпитателен полигон” за своите най-нови системи въоръжения, като „се хвали с плодовете на военната модернизация” – обобщава Foreign Policy.
Източник: БЛИЦ

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!