Михаил Миков: Декларациите за ВСС са груба намеса в независимата съдебна власт

Михаил Миков: Декларациите за ВСС са груба намеса в независимата съдебна власт

„Декларациите за Висшия съдебен съвет са груба намеса в независимата съдебна власт”. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на НС на БСП Михаил Миков. По думите му това е заявявано и при началото на конституционните промени и левицата още от лятото е предупреждавала, че ще се стигне до това. „В момента се получава и институционална криза в отношенията между политическа, парламентарна власт и ВСС. Ще видим доколко съдебната власт може да отстоява независимостта си”, заяви лидерът на БСП.

„ВСС е и трябва да бъде независим орган и не може по такъв начин да се упражнява политическо въздействие над него. Иначе се обезсмисля Конституцията и демокрацията. Колкото и да се прехвърля отговорност, тя е на правителството. То е основният мотор на законодателната инициатива, за да си реализира политиките”, категоричен бе Миков. Той допълни, че скандалите и коментирането им не дават на хората нито реформи, нито прогрес.

Евродокладът дава тежка оценка на правителството в сферата на съдебната власт и борбата с корупцията

По повод евентуална връзка между излезлия евродоклад и искането за оставката на ВСС, Миков заяви, че това е опит за вменяване на отговорност само на ВСС и търсене на изкупителна жертва за пред публиката.

Председателят на БСП коментира, че трябва да се направи анализ на механизма, по който се налага този доклад – много често той се употребява политически и аргументите в него са от медиите, показва и непознаване и на процесите в съдебната власт. „Така наречените експерти много често се влияят от този, който е близо до тях”, заяви лидерът на левицата и подчерта, че може би предстои обсъждането на този въпрос, както и на резултатите от доклада.

Миков коментира, че много пъти в доклада са давани положителни оценки за промени в законодателството и в Конституцията, а после са идвали други експерти, които почват да критикуват, това което комисията е одобрила в предишни доклади. По думите му примерът с конституционните промени е очевиден.

Михаил Миков зададе и въпрос – защо никой не е попитал, къде е отчетът на ВСС за 2014 г., чиито срок е бил до 30 май. Според него в дъното на скандалите много често стоят опити за прехвърляне на отговорност и изместване на реалните проблеми на съдебната власт, на демокрацията в България. „Евродокладът дава тежка оценка на свършеното в последната година от правителството в областта на съдебната власт и борбата с корупцията. Тежка и много критична оценка”, заключи Михаил Миков.
Източник:mmikov.com

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!