Михаил Миков: Леонардо ди Каприо може да бъде стимул за младите социалисти

Миков


„България загива демографски. Абсолютни шампиони сме в Европа“, коментира с болка лидерът на партията

„Трябва да потърсим новата сила пред левицата. Тя може да дойде именно от вас, от младите“, заяви лидерът на БСП Михаил Миков на среща с младежкото обединение на левицата в Сливен, цитиран от пресцентъра на партията.

Пред младите социалисти той заяви, че лявото е модерно и има своето бъдеще. Като пример той посочи речта на Леонардо ди Каприо в нощта на Оскарите, която по думите му не била отразена напълно от българските медии и която показвала неговия ляв политически характер.

„Трябва да подкрепим световните лидери, които не защитават големите замърсители и мащабните корпорации, които говорят от името на цялото човечество, местното население и на милиардите хора в неравностойно положение, които ще бъдат най-засегнати от климатичните промени, на децата на нашите деца и на хората, чиито гласове са били заглушавани от политиката на алчността”, припомни думите на актьора при връчването на Оскарите лидерът на БСП.

Михаил Миков обясни и защо ГЕРБ претърпя провал в президентската институция. „За този провал отговорност носи не Росен Плевнелиев, не Маргарита Попова, а ПП ГЕРБ“, заяви социалистът и подчерта, че сега от партията на Борисов сами се отказват от двамата си министри, които са издигнали до постовете президент и вицепрезидент.

По думите на Миков президентът е излязъл от конституционните си правомощия, заемал е страната на дясната политика, и вместо обединител – е бил разединител на нацията, включително с антируските си позиции.

Лидерът на БСП отбеляза още, че в последните дни четирима апологети на дясното (Евгений Дайнов, Огнян Минчев, Александър Кьосев и Антоний Тодоров, б.р.) и са предложили манифест, който проповядва, че няма ляво и няма дясно.

Миков припомни, че до сега АБВ е говорела така, за да обоснове влизането си във властта. По думите му, когато от дясно се говори за промяна на статуквото, трябва да си зададем въпроса “защо?”. Според него това е само за смяна на персонажите, но не и на политиките.

За охраната на границите ни и сигурността:

„През последните години България демонстрира сериозен капацитет за охрана на външните граници на ЕС, с цената на големи лишения. Цената само на оградата е един годишен бюджет на Министерството на културата“, обяви по-късно лидерът на БСП в коментар по БНР. Всичко, което България прави в тази сложна обстановка, без да е равноправен член на Шенген, повдига въпроса доколко механизмите на солидарност и партньорството на ЕС се отнасят и до България, Румъния, Хърватска, посочи Миков.

Доколко решението на Европейския парламент за допускането на помощ и на страни от ЕС и заделянето на 800 млн. евро ще стигнат и до България, попита още той. Гласът на Балканите трябва по-силно да се чуе в Европа, подчерта Михаил Миков. Той оцени съвместното учение на армия, жандармерия и гранична полиция като проява с по-скоро показен характер. В анализ на отхвърленото през седмицата предложение парите за отглеждане на дете до двегодишна възраст да бъдат обвързани с минималната работна заплата, Миков заяви, че става въпрос за пренебрежимо малко средства, които могат да бъдат намерени.

За демографската криза

„България загива демографски. Абсолютни шампиони сме в Европа. Важно е правителството да дава постоянно сигнали към родителите, че държавата е солидарна с отглеждането на децата. Тези 20 милиона няма да решат кой знае какъв проблем, но те са политическият знак, че това е важно за България. Гласуването „против“ показва, че правителството не се интересува от демографския проблем и как родителите с най-ниски доходи отглеждат децата си. Инатът тези средства да не се дадат на майките, е по-скоро политически инат, отколкото разумно решение“. За мен е важно политиката на изчистване на ясна, лява социална идентичност на БСП да продължи, обясни Михаил Миков, визирайки предстоящия конгрес на левицата.

Източник:flagman.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!