Георги Гьоков: С клас „Прослужено време“ да се защитят и работници, и работодатели

Георги Гьоков: С клас "Прослужено време" да се защитят и работници, и работодатели
Управляващите нямат социална чувствителност

„Тристранният съвет трябва да реши за клас „Прослужено време“ – така че да защити и работници, и работодатели”. Това заяви пред БНТ народният представител от ПГ на „БСП за България” Георги Гьоков.

Той подчерта, че левицата е против отпадането на класа. Според него то би било несправедливо – класът отразява опита на работещите в определената сфера. Гьоков изтъкна, че не случайно и в редица страни в Европа също има подобен клас. Депутатът от левицата заяви, че при подобни спорове, често е задаван въпросът: „Човек кой би предпочел да го оперира – хирург, идващ предишния ден от университетската скамейка или такъв- с 20 години трудов стаж?”.

Гьоков бе категоричен, че това не трябва да пречи да се обръща особено внимание на младите, да им се дава път за развитие. „За по-квалифицираните също трябва да има изражение в заплащането им.

Работодателите и сега имат възможност да отличават хората с по-висока квалификация, както и да не заплащат клас „Прослужено време“, ако не е в същата сфера, в която работи съответният работник”, обясни той.

Георги Гьоков заяви, че е изумен от тона, който е бил зададен по време на разговорите между синдикати, работодатели и правителство. „Проблемът може да бъде решен само в Националния съвет за тристранно сътрудничество и там е мястото за обсъждане, а не в медиите”, коментира той.

Според него, държавата трябва да играе балансираща роля за защита на интересите както на работниците, така и на работодателите.

Георги Гьоков обясни, че въпросът за клас „Прослужено време“ не е бил на дневен ред и е повдигнат непредизвикан от нищо, точно сега, за затъмняване на по-големи проблеми – кражбите в НДК, случаите на побой над бременни жени, лекари, нотариуси, журналисти.

По думите му тези случаи ни карат да се питаме- в каква държава живеем. „Остро осъждаме такива действия и обществото ни трябва да бъде непримиримо към тях”, заяви той. Според него  много от тези случаи се дължат на това, че една част от българското общество е социално изключена, заради начина й на живот, доходите, които получава, изпадането под прага на бедността.

„Действията на институциите в такива случаи трябва да са продиктувани от законността”, подчерта Гьоков. Според него има хора, които се чувстват безнаказани и над закона и това, че законите не се прилагат с една и съща сила към всички, не дава добра перспектива  за спазването им.

На въпрос за политиките спрямо младите хора, които не работят и не искат да работят, Гьоков обясни, че програмите, които се изпълняват с национални и с европейски средства за преодоляване на безработицата и социалното изключване, са полезни. „Трябва  да обхванем проблема от самото начало – образованието. Всички български деца трябва да имат достъп до образование, да могат да получат професионална квалификация и да се развиват в живота и трудовата дейност след като завършат. Без това няма да имаме значими успехи, колкото и пари да похарчим”, обясни той.

По думите му колкото и много пари да се отделят за социална дейност, те изглеждат все по-малко и у българина остава чувство за несправедливо разпределение. „Необходим е сериозен и цялостен поглед върху социалната политика. Управляващите в последните 8 години показаха, че нямат социална чувствителност. Въпреки всичките средства и програми, те не успяват да постигнат необходимия ефект”, заключи Георги Гьоков.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!