Корнелия Нинова: Около 2.5 млн. българи бяха излъгани от ГЕРБ и ОП

Корнелия Нинова: Около 2.5 млн. българи бяха излъгани от ГЕРБ и ОП
БСП ще бъде последователна към хората и категорична алтернатива

Народното събрание избра правителство и то обяви своите управленски приоритети. Правителство „Борисов-1“ беше избрано през юли 2009 година със 162 гласа „за“ и 77 „против”.

„Борисов-2“, избрано през ноември 2014 г. със 136 гласа „за” и 97 „против”. Кабинет „Борисов-3“, избран през май 2017 със 133 гласа „за” и 100 „против”. Тези числа показват, че въпреки подаваните оставки и отново спечелване на изборите парламентарната подкрепа за политиките на ГЕРБ намалява, а вотът „против” се увеличава.

Сериозната отлика на сегашния кабинет, спрямо предходните, е включването на националистически партии в състава му. Бих искала да припомня, че когато „Атака“ подкрепяше отделни решения на правителство на БСП, но без да е включена в състава му, това беше представено от партия ГЕРБ в България и Европа като огромен проблем и отстъпление от демократични принципи.

В предизборната кампания за парламентарни избори през 2017 г., представители на ЕНП – политическото семейство на ГЕРБ, определиха БСП като популистка партия и призоваха българските граждани да не ни допускат във властта.

Защитата на българското производство и отказа да подкрепим споразумението с Канада – СЕТА, беше определено като антиевропейска политика. ГЕРБ умело използваха този момент и внушиха, че БСП ще отклони България от европейския й път. Днес те официално си партнират с партии, които призоваваха за излизане от ЕС и НАТО, за изгонване на чуждестранните инвеститори, за прекратяване съществуването на бази на НАТО в България и днес ЕНП приема това безрезервно.

Тези двойни стандарти показват само едно – не са важни принципите на демокрация и европейските ценности, важна е единствено властта. Но може би най-важно е, че двете партии – ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се отказаха от предизборните си обещания.няма друго правителство, което толкова бързо – по-малко от месец след изборите, да е подменило вота на българските граждани, които са гласували за тях. По най-наболелите въпроси – бедност и доходи:

ОП се отказаха от най-важното обещание – минимална пенсия 300 лева и преизчисляване на всички пенсии. Т.е. 2 милиона и 200 хиляди души останаха излъгани. Корупция и престъпност – нелогично съдебната реформа се приши към Министерство на външните работи, може би защото управляващите гледат на нея като на ПР пред външните ни партньори, а не като усилие за справедливост спрямо българските граждани. И ГЕРБ, и ОП се отказаха от предизборното обещание във всяко населено място да има полицай и съставът на МВР да се увеличи с 1000 души, което се очакваше с нетърпение от всички служители. В петък министърът на вътрешните работи обяви, че това няма да се случи. Т.е. излъгаха приблизително 40 000 служители в МВР, че ще ги подкрепят с нов състав и хората, живеещи в над 5 000 населени места, изложени ежедневно на посегателства срещу тях и имуществото им.

Национална сигурност – И ГЕРБ, и ОП се отказаха от увеличаване състава на Министерство на отбраната с 6 000 души и подсилване охраната на границите. Т.е. излъгаха служителите на Министерство на отбраната, че ще подсилят работата с нови екипи и онези българи, които са ги подкрепили и заради това.

Демография – ОП се отметнаха от искането си за министерство по демографската криза, но по-интересно е, че ГЕРБ се отказаха да изпълнят ангажимента държавата да осигури всички процедури инвитро на двойки с репродуктивни проблеми. Т.е. и тези семейства бяха подведени. Още по-интересно е обаче, че правителството припозна мярка, предложена от нас в предизборната кампания и определена от тях тогава като популистка и невъзможна – става въпрос за безлихвени кредити на млади семейства. Ако го изпълнят би било чудесно, но се съмнявам. И така по груби сметки около 2,5 милиона българи бяха подведени от предизборни обещания и излъгани със следизборни действия от ГЕРБ и патриотите.

Какво обаче има в програмата на правителството: вместо парите от саниране, както обещаха ОП, да отидат за пенсии, това не само няма да се случи, но парите за саниране ще се увеличат. Този път за сметка обаче на хората, които трябва да го съфинансират със собствени средства.това е огромна несправедливост и разделение. Едни български граждани получиха саниране, без да плащат за това, други сега ще го получат, ако си платят. А трета, в малките населени места – никога няма да го получат. А средствата за саниране, извън европейските, идват от данъците, платени от всички българи. Всичко това се прави на фона на проверка от Прокуратурата, проверка на Европейската банка за развитие и заключение в доклад на служебния кабинет за нарушения в процедурите по саниране, завишени цени и нагласени договори.

Другият приоритет е строителството на магистрали. Мнозинството отказа НС да създаде комисия за разглеждане сигналите за злоупотреби и лошо качество на строителството, въпреки изнесените факти за нарушения и съмнения за корупция и започналата прокурорска проверка. Т.е. там, където има прокурорски проверки, проверка от европейски институции, съмнения за корупция, правителството „Борисов-3″ отказва да преразгледа позицията си и увеличава финансирането и усилията си в тези политики.

Приоритетите образование и здравеопазване на ГЕРБ и ОП се видоизмениха неузнаваемо до закон за вечните концесии (извън задължителната европейска директива) и закон за удължаване срока за строителство върху земеделски земи, променили своето предназначение.

Някак странно изглеждат първите крачки на мнозинството в законодателната дейност на фона на предизборните речи на ОП за прекратяване на концесиите, изгонване на инвеститорите и връщане на националното богатство в ръцете на народа. На 25 март – прекратяване на всички грабителски концесии. На 27 март – удължаване срока на концесиите и превръщането им дефакто във вечни. Катарзис в името на народа или в името на властта и нейната употреба за лични цели. Това отстъпление беше завоалирано със спиране на приватизацията. Коя приватизация? На останалите 2% държавна собственост ли? Внушението „понеже сме отговорни към държавната собственост, спираме приватизацията” трябваше да скрие истинските им действия за отдаване на вечна концесия на природни богатства. Още едно действия на партия ГЕРБ е показателно за този стил на двойственост в политиката им – внесеното предложение за проведения референдум с 240 мажоритарно избрани депутати и 1 лев субсидия за партиите. На въпрос защо го правите, като знаете рисковете за държавното устройство и представителната власт – отговорът е: защото знаем, че няма да мине. Значи целта е да се хвърли прах в очите на хората, но не и да се реализира волята на 2 милиона души. И още един аргумент в тази посока – защо това предложение се прави от отделни депутати, а не го внесе правителството – защото ще се разпадне, преди да е заработило. ОП не биха го подкрепили, тъй като ще останат извън парламента. Значи едните го внасят, защото знаят, че няма да стане, а другите не го подкрепят, защото ще изпаднат от властта. Чудесна симбиоза от „принципност” и „грижа” за народния вот.

Има обаче една тема, по която всички се съгласихме за общи действия – бъдещето ни като пълноправен член на ЕС и председателството ни на Съвета на ЕС. Ние даваме подкрепата си за този приоритет, при условие, че тези въпроси се обсъждат предварително и решават в Народно събрание. Г-н Борисов се съгласи на това условие. Оказа се обаче, че това е само красиво намерение. Без дискусия в парламента, дори без информация в Народното събрание на парламентарна България, правителството „Борисов 3” определи българския еврокомисар. Заради игрите с подмяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева загубихме важен ресор „Финанси” и получаваме дигитализация. Това е добър пример за „уважение” към институциите на България – в случая парламента, но и за разминаване между думи и дела на премиера Борисов. На думи той търси национално съгласие и е обединител, а на действия – парламентът няма никакво значение в парламентарната република и принципът е: аз решавам – вие изпълнявате. Т.е. „преоблякъл се Илия пак в тия”.

Два пъти да правиш едни и същи грешки в политиките. Два пъти да ги правиш с едни и същи кадри, два пъти народът да те сваля от власт и да смяташ, че третият път по същия начин ще има различен резултат е липса на всякаква прозорливост.

Поради коренно различните ни идеи за развитието на България, поради всички тези отстъпления от предизборни ангажименти, подмяна на идентичност на цели партии в управляващото мнозинство, разрушаване на основни принципи за разделение и контрол на властите в парламентарната република, БСП за България е опозиция и алтернатива.

Благодаря ви за отговорното към 1 милион българи решение, което Националният съвет взе на заседание на 31.03.2017г. да бъдем опозиция, да бъдем последователни, да не предаваме онези близо един милион българи, които ни определиха като алтернатива. Първите действия на парламентарната ни група, в изпълнение на решенията на Националния съвет, показват тази алтернатива. ГЕРБ и ОП и ние, като опозиция, внесохме първите си закони. Те – закон за концесиите, ние – закон за преизчисляване на всички пенсии. Те – закон за земеделски земи за удължаване срока на строителството по Черноморието, ние – промени в ГПК, които спират злоупотребите от частните съдебни изпълнители и защитават правата и имуществото на гражданите. Внесохме решение за комисия, която да отстрани проблемите с неизплатени заплати и осигуровки и нарушаване трудовите права на работещите. Ще внесем закона за храните в защита на българския производител, закона за възрастните хора, закона за държавните и общински предприятия, закон за младежта, социален пакет за компенсиране на енергийно слабите от увеличението на цените, промени в закона за образованието. Заявихме, че представляваме работещите, че ще защитим гражданите от монополите, че ще направим всичко по силите си да се увеличат доходите им и го правим. Нашите обещания стават реални действия за разлика от политическите ни опоненти, чиито предизборни ангажименти се оказаха красиви думи, забравени на другия ден след изборите. Предлагам ви да обсъдим внесеното от тях предложение за референдума, макар и да не е задължителен, той показва желание у мнозина сънародници за промяна. Ние, Националният съвет, имаме своя позиция и тя е:

Решение на НС от 6.11.2016г. Подкрепя въвеждането на смесена избирателна система с мажоритарен избор. Предлага на държавните институции, научни и обществени организации, на специалисти, да се включат в обсъждането и разработването на проект за такава избирателна система. Трето, призовава политически сили за разумно отношение при промяната на избирателната и политически системи, за отговорно отношение към нашата държава. Четвърто, призовава българските граждани да разглеждат промяната на избирателната система като част от промяната на политическата система , като възмоножност за утвърждаване и разширяване на демокрацията. И пето – парламентарната група на „БСП лява България“ да внесе в НС декларация, основана на тази позиция и да потърси подкрепа от други парламентарни групи.

Декларацията е внесена в НС, но не е приета. Предлагам да вземем решения да възложим на ИБ и на ПГ да изготвят и внесат в Националния съвет предложение за смесена мажоритарна пропорционална система.

Що се отнася до задачите пред партията:

–      Изцяло работата досега беше подчинена на подготовката  и провеждането на двата национални вота. Това до известна степен наруши работата на комисиите и съветите към НС, макар че съветите работеха по предизборната платформа. Сега работата им е да предложат експертни предложения и предложения за политики, които да се осъществяват чрез органите на партията и дейността на ПГ.

–      Считаме, че е необходимо да се активизира дейността на хоризонталните структури и те излязат със свои инициативи – МО, ветерани, жени – социалистки – да представят своя план за работа до края на годината.

–      Стартират срещи с областните съвети и общините – преминахме две тежки кампании. БСП е заявила, че ще бъде твърда опозиция на управляващите в НС и това трябва да се случва и по места. Ще направим анализ на поведението на представителите на БСП в местната власт като опозиция в местните парламенти.

–      Очакваме от всички по-горе посочени съвети, комисии, хоризонтални структури, да бъдат предложени общонационални инициативи, които да бъдат защитавани и реализирани от партията в следващ период.

–      Народните представители да организират приемни дни и заедно с общинските съветници да дават пресконференции по места за актуални проблеми и въпроси.

–      Срещи с неправителствени структури, които ни подкрепиха на изборите и обсъждане техните инициативи и разширяване на кръга с гражданския сектор.

–      Обучение на новите народни представители, новите общински председатели, съветници, кандидати за кметове и общински съветници.

Основната ни задача е да сме активна, ясна и аргументирана опозиция. Последователни към хората, които ни подкрепиха и категорична алтернатива. Един милион българи са с нас. Вероятно и други разочаровани от предателството на патриотите и ГЕРБ ще потърсят друг избор. Да направим всичко по силите си с работата си да ги убедим, че ние сме този избор.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!