Корнелия Нинова: Против сме не само промяната в кабинета, против сме и това правителство. Изходът е предсрочни избори

Корнелия Нинова: Против сме не само промяната в кабинета, против сме и това правителство. Изходът е предсрочни избори

Цялото изказване на председателя на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма да подкрепи промените в кабинета по четири причини. Първата е, защото сме опозиция – промени в кабинета, вотове на доверие и недоверие, бюджет и т.н., е разделителната линия между управляващи и опозиция. Но тъй като всички знаят, че БСП е автентична и последователна опозиция, по тази точка няма да говоря много. Ще оставя време на тези колеги, които за една нощ се превърнаха от управляващи в опозиция да си обяснят мотивите защо.

По-съществена е втората причина, поради която ние няма да подкрепим тези промени – защото те не променят нищо в политиката на правителството на Бойко Борисов в социалната сфера. Това е най-антисоциалното правителство в годините на прехода. Нито едно правителство за всички тези години не си е позволявало да замрази 14 социални плащания, дори във времена, когато бедността не беше толкова голяма, неравенствата не бяха толкова огромни. 14 социални плащания към най-уязвимите, бедните и слаби хора в България. Това са хората с увреждания, работниците, майките и младите семейства. Всички 14 социални плащания за най-уязвимите замразени, при това не само за тази година, а за целия период на управление на това правителство, докогато и да е то, защото най-вероятно няма да си изкара целия период на управление.

Третата причина – това е най-антиреформаторското правителство в годините на прехода. Да видим какви реформи направихте за тази една година и половина – основно пенсионната реформа. В центъра на тази реформа не поставихте човека – днешния и бъдещия пенсионер, а поставихте парите. В мотивите към пенсионната реформа пише, че целта й е да се намали дефицитът в НОИ за 2016 и следващите години.

Резултатът, колеги, от тази реформа – дефицитът в НОИ за 2016 г. се увеличи с 300 млн. и то предвидено в Закона за бюджета, а не просто като прогноза, т.е. целта, която си поставихте – финансовата, не е постигната. Да видим човешката. С какво днешните пенсионери усетиха тази реформа? Повишиха ли им се пенсиите? Подобри ли им се животът? Нищо подобно. С какво бъдещите пенсионери усетиха тази реформа? –   с това, че никога няма да доживеят да станат такива, тъй като увеличението на стажа и възрастта в този момент на висока безработица няма да им даде възможност никога да се пенсионират. Веднъж се опитахте да посегнете на частните пенсионни фондове и да национализирате парите на хората – безуспешно, защото имаше реакция в обществото. В момента тече втори такъв опит, при това искам да ви отбележа, че с промените, предложени в Кодекса за социално осигуряване, вкарвате парите на хората в общ пул и ги лишавате от правото да бъдат унаследявани, т.е. прибирате им ги по подобие на онова, което направихте със здравната каса.

За двете правителства на Борисов, за да поговорим и за вашата законодателна рамка и последователност, 35 пъти сте променяли Кодекса за социално осигуряване. На това му се вика „стабилна”, „последователна” и „прогнозируема” социална политика. Четвъртата причина, поради която няма да гласуваме тази промяна, е, че няма промяна. Който и да сложите за министър, той ще провежда тази политика, която правителството на Борисов е заложило – античовешка, антисоциална, антиреформаторска. Защо го казвам? В тригодишната прогнозна рамка сте заложили социалните плащания да бъдат замразени до края на мандата, при това е съчетано с повишаване на косвени данъци, на осигурителни вноски, т.е. с допълнителна тежест върху хората, но със замразени социални плащания.

Едничкото добро, което направихте в социалната сфера – увеличението на минималната заплата за 2016, за следващите 3 години сте предвидили и тя да остане замразена, т.е. и от това добро се отказвате. Какво означава това? Натоварване с повече осигуровки, с повече данъци, но замразени заплати и социални плащания, означава бедност, увеличаване на бедността и това няма да бъде променено който и министър да сложите на труда. Тук отварям една скоба, тъй като министър Калфин  е излъчен от партия АБВ, много ми е интересно как те от днес нататък ще бъдат опозиция и алтернатива, след като цялата пенсионна реформа, цялото замразяване на социалната политика и 3-годишната прогнозна рамка са приети с техните гласове и в решението на тези политики участваше досегашният техен министър на труда и социалната политика.

Странни метаморфози роди съвременното политическо пространство в този парламент. Едните са опозиция, но имат министри; другите ще стават алтернатива, но сами на себе си, защото те създадоха тази политика и те са активни участници в тази политика. Промяна няма да има, затова нашата позиция е не само против тази персонална промяна, против това правителство – именно заради антосоциалния, антиреформаторския му характер, античовешката опозиция в областта на социалната сфера и изходът от всичко това е предсрочни избори.
Източник: bsp.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!