Крум Зарков: Измами или грешки при изборните резултати могат да се предотвратят с въвеждане на машинното гласуване

Крум Зарков: Измами или грешки при изборните резултати могат да се предотвратят с въвеждане на машинното гласуване
ГЕРБ искат да ограничат машинното гласуване и ще срещнат нашата категорична съпротива

„Идентифицирахме два големи проблема в изборния процес и двата са свързани с въпроса за честното гласуване и отчитане на волята на избирателите. Първият проблем е свързан с броенето.

Считаме, че този въпрос, който има пряко отношение към възможността за измами или просто грешки при броенето на гласовете, или отчитане на преференциите, до голяма степен може да бъде решен с масово въвеждане на машинното гласуване“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков на пресконференция в централата на партията. „От ГЕРБ, за съжаление, предлагат точно обратното и ще срещнат нашата категорична съпротива“, каза още той. Според него от изключителна важност е въпросът с избирателните списъци.

„В зависимост от изборите, в момента в тези списъци фигурират повече от 6.5 млн. души. За съжаление, на фона на демографската криза и масовата емиграция през последните години, това число е нереалистично.

Стотици пъти е говорено за проблема с мъртвите души, но досега не е направено кой знае какво да бъде решен“, подчерта народният представител. По неговите думи стъпки в тази посока все пак са били направени през 2014 г, при обсъждането и приемането на сега действащия кодекс.

„Тогава на ЦИК е вменено задължение да води публичен регистър на избирателите. 5 години по-късно такъв регистър няма. Настояваме този регистър да бъде най-сетне създаден и именно той да послужи за изготвяне на следващите избирателни списъци“, категоричен е Зарков.

За да стане това достатъчно бързо, Зарков предложи за първоначална база данни да се вземат данните от гласувалите през последните парламентарни избори преди 2 години. „Който не е гласувал тогава, ще може да се регистрира допълнително.

Така ще имаме ясна картина- колко са гласуващите в България. На никой няма да бъде отнето правото да гласува в деня на изборите, ако се яви с валиден документ по постоянен адрес“, допълни той.

Крум Зарков напомни, че в момента, в България гласуването е задължително. Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ уточни, че машинното гласуване няма нищо общо с електронното и манипулациите при него са сведени до минимум. Той подчерта, че много европейски държави използват тази система.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!