Вяра Емилова: Има надежда за съставяне на кабинет, ако третия мандат бъде връчен на БСП

Вяра Емилова: Кредитът на доверие към Цветанов е напълно изчерпан. Да подаде оставка
Отчитания към момента ръст на индустрията и търговията е заслуга на икономическия министър Корнелия Нинова

„Доста изненадваща беше тази новина, защото при първата заявка на президента той каза, че няма да води консултации, а направо ще връчи мандатите на политическите партии за съставяне на правителство. Доколкото видяхме още в самото начало президента изключително много бързаше и искаше за 1 ден да бъдат проведени всички консултации.“ Това заяви секретарят на БСП и на парламентарната група на „БСП за България“ Вяра Емилова в ефира на БСТВ.

По думите й Радев не е дал достатъчно време на парламентарните групи, както и на БСП, за да могат да направят свои заседания и да обсъдят мерките и идеите, с които да отидат на консултациите. „Сега виждаме един отбой и Радев решава да протака или отлага връчването на мандати и съставянето на правителство. Според мен всичко това си има цел и тя е колкото се може по-късно да бъдат направени изборите“, каза още Емилова и подчерта, че Народното събрание все още е действащо и има за основна цел да приеме 22-та закона по Плана за възстановяване и устойчивост.

Според Вяра Емилова има надежда за съставяне на кабинет, ако третия мандат бъде връчен на БСП, защото социалистическата партия може да гарантира за своята позиция. „На заседание на Национален съвет взехме решение, че ако получим мандат за съставяне на правителство ние ще направим всичко възможно той да бъде успешно реализиран. Колективния ни орган даде много висока оценка за работата на нашите министри, а всички български граждани видяха, че те стояха най-стабилно от всички останали“, допълни секретарят на парламентарната група на „БСП за България“.

„Една от последните заслуги на министъра на икономиката е отчитания към момента ръст на производството на индустрията и търговията, който се осъществи благодарение на енергийните помощи. Това е една политика, за която Корнелия Нинова настояваше дълго време и ние се борихме страшно много“, обясни депутатът от левицата за ръста в индустрията и търговията, който се дължи на действията на икономическия министър Корнелия Нинова.

„Това, което ние сме заложили в предстоящия бюджет е съответното и от 1 октомври осъвременяване на пенсиите, за да могат възрастните хора да живеят достойно. В сферата на земеделието една от добрите мерки, която се реализира е увеличението на подпомагането за селскостопанските производители с близо 200 млн. лева. Най-големи са заслугите разбира се в социалната политика, защото освен пенсиите се повиши и втората година от майчинството. Към МТСП са разкрити много нови програми, с които се дава възможност за финансиране на преквалификацията, както и се разкриват възможности за нови работни места. Много важни са и данъчните облекчения за младите семейства, както и ред други мерки“, обобщи Емилова за заслугите на социалистите в управлението и добави, че една от най-важните е именно нулевото ДДС на хляба, както и сваленото от 20 на 9 процента ддс за ток и парно.

Емилова заяви, че от БСП са успели да защитят и мярката от 35 евро на седалка, а средствата от нея ще отиват в българския бранш.

Тя определи като лъжа и ПР трик изречените от страна на Борисов лъжи, че той е бил посрещнат в Лиляче от членове на БСП. „Борисов отново иска да омаловажи БСП и това издава страх от негова страна. Страх от това, че ние успяваме да защитим своите политики. Той се страхува, че ние успяхме да наложим на дневен ред интересите на хората“, категорична бе Емилова за случая в Лиляче и подчерта, че веднага след въпросната новина от МО на БСП са излезнали с позиция, която е опровергала неверните твърдения на Бойко Борисов.

В заключение тя каза, че Бузлуджа тази година очаква високо настроение и много хора. „Бузлуджа ни връща към корените ни и нашите изконни ценности за свобода, солидарност и справедливост, които към момента са по-необходими от всякога“, завърши Емилова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!