Жельо Бойчев: Отговорността за съдбата на ЕМКО трябва да поеме икономическият министър

Жельо Бойчев: Отговорността за съдбата на ЕМКО трябва да поеме икономическият министър
Жельо Бойчев: Искаме защита на работните места в сектора и подкрепа на българските оръжейни производители

„Искаме да получим отговор на въпросите: как се защитават икономическите интереси на България и как се гарантират работните места на  заетите в оръжейния отрасъл.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на изслушването на икономическия министър Емил Караниколов на заседание на икономическа комисия по искане на левицата във връзка със скандала в оръжейната индустрия и Емко.  Той обясни, че към момента вече е направена и заплатена първата доставка на специализирани изделия по подписания договор, без забележка от другата страна. Предстои нова доставка, за която изделията са произведени и предадени на КИНТЕКС. Той недоумява защо при наличието на надеждно изпълнение на доставките по договора до момента, се създава ситуация, в която има реален риск да не можем да изпълним договора и да загубим този толкова важен за България пазар. Зам.-председателят на левицата, попита министъра защо държавната фирма КИНТЕКС, като носител на договора не поиска съответното експортно разрешение чрез междуведомствената комисия, за да изнесе тази готова продукция. „В другото няма никаква логика да търсим кой тепърва може да произведе такъв тип изделия и сами да поискаме отлагане на доставките по договора, при положение че вече имаме продукцията готова“, категоричен бе социалистът.

„Българското правителство трябва да подкрепя всеки български производител в усилията му да печели договори в чужди страни.  Още повече, ако става въпрос за спечелен договор с една огромна държава, с огромни количества на потребяване на такъв тип продукти, свързани с отбраната в една изключително жестока конкуренция. При провал на изпълнението на договора и загуба на този голям пазар, отговорността ще бъде ваша“, обърна се Бойчев към министър Караниколов.

Румен Гечев: Правителството излага на огромен риск бъдещето на българската оръжейна индустрия

„За нас е очевидно, че има пряка връзка между сагата около придобиването на „Дунарит“ и внезапните масирани проверки на ЕМКО. Някой неистово иска да измести ЕМКО“ , заяви проф. Румен Гечев. По думите му, със своите непремерени и нелогични действия правителството на Борисов излага на огромен риск бъдещето на българската оръжейна индустрия.

„Защото провалът на договора за доставка на оръжие за десетки милиони долара ще представи родните фирми като ненадежден партньор. Доверието е фактор с изключителна тежест в оръжейния бизнес“, каза още той.

По думите му е абсолютно неприемливо правителството да противопоставя държавни и частни фирми. „Абсурдно е правителството да създава изкуствена вътрешна конкуренция между нашите фирми, която застрашава изпълнението на договорните ни задължения, защото зад тях стои България, а не отделна фирма“, категоричен бе той.

Проф. Гечев призова министър Караниколов при взимането на решения да се вземат в предвид и съдбите на над 1300 български работници и техните семейства, както и приходите към бюджета, които те носят. / bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!