Корнелия Нинова: Прагът на бедност, предложен от правителството, е удар по най-уязвимите групи

Корнелия Нинова : 54 жалби срещу Гуцанов са изпратени до ръководството на БСП
Всеки ден оставане на власт на Борисов е вредно за България

Всеки ден оставане на власт на Борисов е вредно за България. Предложението на правителството за нов начин на определяне линията на бедност доказва, че всеки ден оставане на власт на Борисов е вредно за България.

Прагът на бедност, предложен от правителството, е удар по най-уязвимите хора. Решили са социалният министър да прави предложения за промяна – според възможностите на бюджета. Като знаем как правят и харчат бюджета – има огромен риск да променят субективно прага на бедност и така да ограничат броя на хората, които имат достъп до помощи.

Над един милион и двеста хиляди българи живеят под прага на бедност. Очакванията са в резултат на кризата, тя да се увеличи. Правителството създава опасност при рецесия, първата политика, която да пострада да е социалната. А трябва да е точно обратното. В криза първо се мисли за хората.

При това предложение на правителството се пренебрегват базови принципи – отпада определяне линията на бедност на база резултатите от изследване на доходите и условията на живот (EU- SILC), когато има забавяне на ръста на БВП и съществува в средносрочната бюджетна прогноза.

Борисов твърди, че правителството му трябва да остане, за да решава проблемите със социално-икономическата криза.Тъкмо обратното.

Колкото повече стоят, толкова повече ги задълбочават. И то за сметка на най-бедните и уязвими хора. Оставката е възможност за по-бързо преодоляване на кризата и подобряване на живота на българите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!