Корнелия Нинова: Само БСП има програма за управление. Къде са програмите на другите, тръгнали към властта?

Корнелия Нинова за случая „Сотиря“: Внасяме 15 882 подписа за промени в Наказателно-процесуалния кодекс
Докато БСП четири години е последователна опозиция, някои лидери на партии бяха коалиционни партньори на ГЕРБ, бяха министри и правиха съдебна и пенсионна реформа

Възможна ли е аналогия между здравната и политическата криза? Според лидера на БСП Корнелия Нинова едната произтича от другата.

За радио „Фокус“ тя анализира ситуацията: „Състоянието на здравната криза е следствие от състоянието на политическата. Здравната криза е голям проблем, но по-големият е недоверието в управляващите и институциите“.

Днешната обстановка е критична и за това има причини според председателя на Столетницата. Тя заяви в ефир: „Вместо да се замислят върху това, управляващите и лично Борисов, постоянно упрекват гражданите, че не изпълняват заповедите на министрите. Не са виновни хората, а вие – управляващите. Никой не вярва на хора, които по два пъти на ден си сменят разпорежданията. Няма как да ви се вярва на надутите хвалби, че всичко е под контрол, когато хората всеки ден изпитват на гърба си липсата на лекарства, хаоса в болниците, трябва да си плащат тестовете, лекарите и медицинските сестри работят на предела на силите си, ще глобявате възрастните хора, че са в магазина в 10.10 ч. вместо до 10 ч. Това е абсурд. Така държава не се управлява“.

На въпрос дали има притеснения относно заявленията на лидерите на повечето партии с потенциал да влязат в следващия парламент, че няма да правят коалиция с БСП, Корнелия Нинова подчерта: „Докато БСП четири години бяхме последователна опозиция, не се предадохме и не се продадохме за постовете, които ни предлагаше Борисов, някои от тези партии и лидери бяха коалиционни партньори на ГЕРБ, други бяха министри и правиха съдебна и пенсионна реформа, на които сега берем плодовете, други заемаха постове с гласовете на ГЕРБ. Така че бих им казала да са по-скромни с анти-БСП говоренето. Те не ме притесняват. Притеснително е, че седят някакви хора, правят сметки, изчисляват депутати и творят коалиции. Но политиката не е математика. Политиката е грижа за хората. Къде са ви програмите за управление? Преди да смятате депутатите си, покажете управленските програми. Само БСП има такава – „Визия за България“. Обсъдена е с десетки експерти, с хиляди хора в цялата страна, внесена е в парламента като законопроекти. Много повече от това кой колко депутати ще има, ме интересува ще има ли мнозинство, което да въведе един учебник за един клас в цялата страна и няма да се огъне пред милионите левове интереси на частните издатели или ще се прави ли държавна политика с единен търг на лекарства от министерството, без да ни купи фармацевтичното лоби?“

Нинова отново изтъкна, че трябва да се сформира коалиция от смели и неподкупни хора, които да премахнат паралелната държава, за която тя говори неотклонно от четири години. Лидерът на социалистите каза по адрес на въпросните лидери, коментиращи евентуални бъдещи коалиции, изключващи БСП. „Ако просто се  борят ГЕРБ да паднат от власт, а те да седнат на техните места и всичко да продължава по старому – няма никакъв смисъл“.

Тя очерта визията си за бъдещото управление така: „Целта е много по-голяма – коалиция от смели, честни и неподкупни, непробиваеми хора, готови да си сложат главата в торбата и да демонтират паралелната държава. Това трябва да бъде бъдещата коалиция за България“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!