Радев: Армията не може да гарантира независимостта и суверенитета на България

Радев: Армията не може да гарантира независимостта и суверенитета на България
Радев: Въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната

Това каза президентът Румен Радев , който участва днес в честването на патронния празник на Военната академия „Георги Стойков Раковски“, цитиран от БТА.

Той също така смята, че страната ни няма как да участва ефективно в системата за колективна отбрана на НАТО и в общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Според Радев причините да се стигне до тази невъзможност въоръжените сили да изпълняват конституционно заложените си цели са дългогодишната политическа недалновидност, системното недофинансиране и кампанийност.

„Причините са до болка познати – липса на съвременна техника, въоръжение и оборудване, на средства за пълноценна бойна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав“, каза президентът Радев.

Той посочи, че за преодоляването на негативните тенденции държавното ръководство предприема мерки, като открои приетите важни проекти за инвестиционни разходи и гарантираното им финансиране.

Президентът добави, че като член на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката за достигане на 2% разходи за отбрана от БВП, една пета от които да бъдат за инвестиции.
Източник: economic.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!