Борис Анзов от Москва: Българин Владимир Варинез задържан в Керченския проток.


Позицията на Кремъл+ВИДЕО
Мария Захарова обвини Запада в липса на хуманизъм!  Има етническият българин Владимир Варинез задържан в Керченския проток.

От „Медия Мост България“ и Булпресс поискаха съдействие от страна на Руското Външно Министерство да направи репортаж със задържаният етнически българин Владимир Варинез задържан в Керченския проток на 26 Ноември 2018 г.

Напомняме, че граничната служба на Руската Федерация задържа три украински военни кораба „Бердянск“, „Никопол“ и Яны Капу“ в района на Керченския проток, при задържането е употребено оръжие, а трима украински моряци са получили рани.
Въпрос: Един от задържаните в Керченския проток, е етнически Българин Владимир Варимез.
Може ли Външно Министерство на Русия да ни предостави възможност да направим репортаж от мястото където е затворен?
Отговор:
Това е въпрос, към правоохранителните органи, които и без нашата помощ, общуват с пресата. Но ние ще се опитаме да Ви помогнем в установяването на контакт, като се има предвид, че представлявате международни СМИ.

Никога не съм знаела, че под внимание е взето, в това число, както вие го наричате, етническия произход.
Не знам за етническият произход на другите задържани украински военни моряци. Не съм се интересувала по този въпрос.

Ние ще Ви помогнем да предадат своето обръщение към правоохранителните органи на РФ.
Въпрос:
Русия винаги е проявявала благородство във всички войни.
Може ли тя да освободи всички затворници, обикновени войници, свързани със ситуацията в Керченския проток?

Отговор: Първо, там не са само обикновени войници, но и представители на украинското СБУ (Служба за Безопасност на Украйна).
Второ води се следствие по случая.
От публичната реторика, която наблюдаваме, е очевидно, че те са изпълнявали заповед, реализирана в рамките на предварително планирана провокация.

Въпреки това Президентът на Руската Федерация В.В.Путин заяви, че трябва да се установят всички детайли. Води се следствие. Вие казвате, че Русия винаги проявява хуманизъм. От нас самите също се изисква да уважаваме правото.
Била е нарушена държавната граница на РФ.

Това, по какъв начин е била защитена нашата граница, и тогава, с какво търпение руската страна погледнах към хората, които са били принудени по заповед на режима на Киев да извършат тези провокационни действия – представлява един такъв пример за хуманизъм. Искам също така да обърнете Вашето внимание на историята.

Такива инциденти, като този в Керченския проток, ще намерите стотици, дори хиляди. Вие знаете много добре, по какъв начин те обикновено се разрешават. Никой с часове не е искал да спре тази безумна провокация от това действие.

Руската страна, както правилно отбелязахте, не забравя за хуманизма. Всяка друга държава, включително и България, вашите средства за масова информация, които Вие представлявате, знае, какво е защита на държавната граница. Обърнете се към историята, включително най-новата, и вижте по какъв начин страните извършват законни дейности по опазване на своите държавни граници.

Нито една държава в подобен случай няма да се церемони. Още повече, че нито една държава в опит да спре тази лудост, не би изложи на риск собствените си граждани.

Аз разбирам, че това са абсолютно различни истории, но ние всяка седмица, всеки ден в публичното пространство и в затворени дипломатически формати говорим за ситуацията с М. В. Бутина, която не е нарушавала държавни граници, имала законно право да пребивава в страната.

Тя никого не е заплашвала, и не представлявала заплаха. А този човек толкова време е обект на психологически тормоз. Къде сте, вие западните медии и защо не я качите на първа страница на своите издания?!
Защо не задавате въпроси на брифингите на държавния департамент на САЩ, кога ще освободят М. В. Бутина, и кога Вашингтон ще прояви хуманизъм?! Нека ви напомня и за Кирил Вишневски.

Той е журналист, който никого не е заплашвал и не се е занимавал с терористична или подривна дейност, както и изобщо каквато и да е друга дейност, която би могла да бъде по някакъв начин заплаха за Украйна.
Къде е хуманизмът?!
Това е журналист, който просто пише материали.

Да, може някой да не ги харесва. Защо го държат затворен? Нека си припомним и Н.Савченко.
Колко хора и международни структури се биха, за да я освободят.
Дайте да стандартизираме подходите и изхождаме от взаимно права и уважение.

В момента нашият екип в Москва очаква разрешение за достъп с камера до задържаният Българин.

Борис Анзов от „Медия Мост България“ и официален партньор на Булпресс!
Очаквайте подробности по случая!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

 

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!