Българите в Украйна се вдигнаха на бунт с развети трибагреници

ScreenShot_20170531175624

В Белгород-Днестровски стотици бесарабски българи блокираха движението на автомобилите пред градския съвет

По информация на интернет-портала UAinfo, българите протестират против безчинството на украинските националисти, които на 18 май нападнаха и заляха със зельонка депутата Василий Кащи, а също и против други прояви, които притесняват общността, включително и оскверняването на българските паметници, съобщава сайтът www.blitz.bg.

Според българите, властта и лично Петро Порошенко нарушават Конституцията на Украйна, когато използват екстремистите за подтискане на националните малцинства. Демонстрантите са издигнали плакати с искането за оставката на Порошенко за нарушаване на статия 10 на Украинската конституция.

Българите в Украйна се вдигнаха на бунт с развети трибагреници

Българите бяха издигнали плакати с надписи, на които пише: „Порошенко, узапти си бабаитите“, „Порошенко, не пипай българите“, „Радикалите и онези, които биха Кащи, в затвора“. На мястото на протеста са дошли представители на полицията и властта.

Президентът на Асоциацията на българите в Украйна, народният депутат Антон Киссе, се обърна към Службата за сигурност на Украйна, органите на реда и губернатора на Одеска област с искането нападението срещу Кащи да се разследва: „Настояваме за извинение от така наречените „патриоти“, както те се наричат“

Към демонстрантите се обърна и пострадалият от побоя Кащи. По думите му, след инцидента с националистите, на него му се е наложило да се подлага на операция. Към момента общинският съветник е със силно нарушено зрение. „Те ни наричат сепаратисти. Защо? За това, че ние не си боядисваме оградите в жълто-синьо? За това, че ние отстояваме нашата позиция?“, възмути се Кащи.

Междувременно съветникът на Кучма, политологът Олег Соскин определи действията на българите като глупави и предупреди общността, че ще я подведе под отговорност за сепаратизъм.
„Да вземат Киссе и да го депортират в България, или където там иска, и с това цялата му дейност – финансова, политическа, социална, е приключи“, предложи Соскин, възползвайки се от мълчанието на българските власти за позорния инцидент.
Източник: glasove.com
Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!