«
»
FacebookGoogle+

Георги Гьоков: Справедливостта по борисовски – за едни увеличение на заплатата с 2000 лева, за други с 50 лв.

Декларация от името на ПГ на БСП за България

Днес, след осем години управление на ГЕРБ, България е на дъното на европейските статистики по доходи и е начело в списъка на най-неравните общества. Бедността и неравенството са сред най-големите заплахи, пред които е изправено обществото ни. Тенденцията е влошаване на показателите и увеличаване на риска за националната ни сигурност от нарастващото социално разслоение и бедност.

Парадоксално е, но е и факт, че откакто България членува в Европейския съюз, неравенството се задълбочава и по отношение на разпределянето на доходите в обществото се движим в посока, противоположна на развитите европейски страни. 10% от българите, които можем да наречем „богати“, печелят повече, отколкото половината от българския народ, които няма как да наречем по друг начин освен „бедни“. Каква е истината за България? През м. юни тази година Националният статистически институт публикува официалните данни за бедност и социално включване за 2016 г. Там пише: с доходи под линията на бедността са 1 млн. 639 хил. български граждани – 22,9 % от населението и се увеличава; с пенсии под 310 лв. са над 1, 3 млн. пенсионери – 60 % от общия брой пенсионери. Относителният дял на лицата в риск от бедност и социално изключване е 40,4 %, 3 млн. лв. Бедните деца на възраст до 17 години са 384 хил. – 31,9 %. и се увеличават: 20 % от децата нямат подходящо място за учене или писане на домашни в къщи; 32 % от децата нямат възможност за покупка на книга, освен учебници и пособия; 36 % от децата не могат да си купят два чифта обувки в рамките на календарната година; 27 % от децата не могат да си позволят ежедневно плод или пресен зеленчук;


Делът на лицата, живеещи в тежки материални лишения през 2016 г. е 34,2 % от населението (2 млн. 460 хил.), тенденцията е към увеличаване: 56 % от домакинствата не могат и да си помислят дори за едноседмична почивка; 54 % не могат да посрещнат със собствени средства неотложни ремонти, подмяна на повредена битова техника или внезапно заболяване; 39 % ограничават отоплението на жилището си поради недостиг на средства; 35 % не могат да си позволят месо или риба три пъти седмично.

Делът на работещите бедни в България е 11,6 %, със 110 хил. човека повече от 2015 г., когато е 7,8 %. През 2013 г. този дял е бил 7,2 %. Огромна маса български граждани са с доходи на границата на физическото оцеляване.

„Спасението на давещите се, е дело на самите давещи се“ – така мислите вие от ГЕРБ за бедността и неравенствата. Но от морална и политическа гледна точка- това са остарели и дълбоко недемократични възгледи. Това е неприемливо и със сигурност непродуктивно за икономиката и за хората.

На фона на тази нерадостна картина, в сряда, на заседанието на Министерски съвет със свое решение, прокарано тихомълком, Борисов вдигна драстично заплатите на всички заместник- министри и на най-доверените висши политически чиновници – началниците на политическите кабинети и още на незнайно кои други. Това рязко и драстично облагодетелстване ще доведе до това, че те вече ще получават месечно по около 3500-3600 лв., или с около 2000 лв. повече от колкото в момента.

Изведнъж две хиляди отгоре! Как Ви звучи? На нас, от ПГ на „БСП за България“, ни звучи като цинизъм, като безсрамие и непремереност. Като грабеж на народни пари, събирани от данъци, такси и налози, плащани от целия български народ, за да бъдат хрантутени роднини, съпрузи, съпруги и деца, любовници, че даже и шофьори на властта. И няма как да бъде наричано по друг начин освен ЦИНИЗЪМ.

Пари раздавате с лека ръка, защото не ги вадите от джоба си, а от бюджета, от парите на народа. А повечето от тези хора, които ще получават тези пари, не са на тези позиции, защото притежават някаква уникална експертиза или са ефективни, а защото са верни, защото тези високи позиции са им дадени като възнаграждение за тази им вярност, защото са целували ръка.

И само да попитам: Как така Борисов се сети за постановлението от 2010 година, което ограничава министерските заплати, а не се сети да отмени Постановление 180 от юли 2006 г., заради което хиляди пенсионери не получиха дори и мизерното увеличение от 2,4 %.

Може би Борисов разчита на слабата памет на така наречения от него “лош материал” и се надява никой да не си спомня популизма му от преди 7 години, когато еднолично, с фанфари, барабани и с много хвалби, замрази заплатите на т.нар. „втори ешелон“ на властта. Даже им забрани и да участват в бордове на държавни фирми или ако участват, да го правят безвъзмездно.  А сега, какво се промени? Да не би суджукът да не стига за всички? Да не назрява бунт срещу едноличната власт, че трябва да се потушава с увеличаване на заплати? И колко ще ни струва това разточителство- не става ясно, но от ясно по -ясно е, че няма да е малко.

Борисов призова бизнеса да вдигне заплатите, а бизнесът пък, иска оставката на социалния министър заради ръста на доходите. Работодателите са недоволни от предвиденото увеличение на минималния осигурителен доход и на обществените заплати. Какъв цинизъм!

Увеличение на минималния осигурителен доход с 3,9% за следващата година и скок на минималната работна заплата от 460 на 510 лв, т.е. с цели 50 лева – така възмути, българските работодатели, че някак си им мина покрай ушите увеличението с – от 600 до 2000 лева – на верните на Борисов хора. Верните – дето с нечуван административен натиск, заплахи и изнудване му печелят изборите! Верните – дето със зъби и нокти му бранят властта!

Бизнесът недоволства и от увеличаването на минималните пенсии за стаж и възраст, което не било обвързано с осигурителния принос и нарушавало основни принципи на осигуряването.

А когато от ПГ на „БСП за България“ предложихме преизчисление на всички пенсии – не срещнахме подкрепа. А това щеше да доведе до едно 20% увеличение на всички пенсии и да даде едно малко признание за приноса на пенсионерите към България. Увеличение средно с 30-тина лева за пенсиите на българите не може, възмутително е, а за нашите хора във властта може увеличение и с 2000 лева. Преди дни Борисов каза: „Ние трябва да създадем задължително усещането на хората за справедливост. Колкото повече работим в тази посока, толкова ще е по-добре“  И следва логичния въпрос – Това ли е справедливостта по борисовски, по гербаджийски? За едни- увеличение на заплатата с 2000 лева, за други- с 50 лева, а за трети- с 3 лева на пенсиите. За верните стражи на властта- с 2000 лева на заплатите сега и веднага, а от догодина за майките- с 40 лева повече, за безработните- с 35 лева повече за обезщетение, а за пенсионерите 3,8% увеличение- средно 12-13 лева и то от първи юли.

Справедливост в най-висша степен!

Не сме против повишаване на доходите, включително и на министри и началници на политически кабинети, защото всеки има право да получава достойно заплащане на своя труд. Но сме против несъразмерното увеличаване на заплатите. Трябва да има справедливост, но истинска справедливост- за всички българи, не по гербаджийски.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...
Стани член на БСП

22 comments

 1. Mari Dipietrantoni Reply

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader.

 2. Shanna Reply

  Está na tempo silábica com valor sonoro, assim, escreve uma letra para qualquer
  sílaba utilizando literatura que correspondem ao som da sílaba, de quando em quando
  usa simplesmente vogal em outras vogais e também consoantes.

 3. fcodrapetrkovice.cz Reply

  é rabino em pulos, proponho que, para celebrar nosso conciliação
  de amizade, Aquecedor é utilizado no aquário para aquecer a água, e também como base, calculamos constantemente a relação de 1W por
  litro de água para escolhermos a potência exata do aquecedor para nosso
  aquário. me dê um curso de pulos, para eu permanecer tão puladora como

 4. curso php a distancia Reply

  é rabino em pulos, proponho que, para festejar nosso acordo de amizade, me dê
  um curso de pulos, para eu ficar tão puladora como Uma boa alternativa é acessar sítio
  da Associação Brasileira de Instrução a Distância ( ) que disponibiliza informações sobre essa nova
  forma de aprendizagem, agenda de eventos, livraria virtual sobre ensino à distância
  e um catálogo de cursos.

 5. latest news hindu Reply

  So now it appears full circle to the average person who may have taken on the role in the blogging site administrator.
  However, when a blogger does enjoy what he writes about, he’ll probably
  follow it for a time. This is a gesture of proper will in hopes that
  other bloggers can do exactly the same.

 6. www.24webgame.com Reply

  é mestre em pulos, proponho que, para festejar nosso acordo de amizade, Precisamos de mais pessoas desta forma,
  que gostam de compartilhar com os outros seu conhecimento,
  abraço! me dê um curso de pulos, para eu ficar tão puladora como

 7. baclofeno 25 mg en línea Reply

  I don’t even know how I ended up here, but I thought
  this post was great. I don’t know who you are but certainly you’re
  going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 8. gamescom 2017 gdzie Reply

  Even when you have glorious game playing expertise,
  you will have a blast and be challenged by online flight simulator games.

 9. miatoroluggagereview.blogfree.net Reply

  I’m not sure why but this blog is loading very slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 10. disdukcapil.cianjurkab.go.id Reply

  Para Zabala (p. 89) as relações de que se estabelecem entre
  os professores, os alunos e os conteúdos de aprendizagem
  constituem a chave de todo ensino e também
  definem os diferentes papéis dos professores e também
  dos alunos. é mestre em pulos, proponho que, para comemorar nosso combinação de amizade, David, estoy de acuerdo en que lenguajes como PHP tienen mucha importancia, sobre todo en aplicaciones de rede (incluidas
  no sólo rede’s públicas, sino también CRM’s en intranets corporativas).
  me dê um curso de pulos, para eu ficar tão puladora como

 11. http://poltrisdha.Ac.id/ Reply

  I constantly spent my half an hour to read this website’s content all the time along with
  a cup of coffee.

 12. http://eltanew.demosite.otenet.gr Reply

  I have been exploring for a little bit for any high quality articles or blog
  posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled
  upon this web site. Reading this info So i am happy to convey that I have a
  very just right uncanny feeling I found out just what I needed.
  I most indisputably will make certain to don?t forget this website and provides it a glance
  regularly.

 13. decimus mod praxis Reply

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find
  It really useful & it helped me out a lot. I hope to give
  something back and aid others like you aided me.

 14. cheap nfl jerseys Reply

  Hi it’s me, I am also visiting this website on a regular basis,
  this website is truly pleasant and the people are really sharing nice thoughts.

 15. mobile game review sites Reply

  The gamers control a crew of superheroes (i.e.
  the X-Men, the Avengers, Incredible 4 and the Marvel Knights)
  and the archenemy of the respective crew (Magneto, Red Cranium, Dr.

  Doom and Kingpin).

 16. marvel games pc Reply

  In the meanwhile, it’s unclear whether or not that is going to be a new Marvel film, a TELEVISION show, or even a
  comic book… so for now, we’ll have to attend and see.

 17. marvel games 2016 Reply

  Okay, in order to make the highest 5 Marvel villains listing, I
  am going to begin off with my 5 high Marvel Comic villains.

 18. Kristen Reply

  This is really interesting, You’re an overly skilled blogger.
  I have joined your rss feed and stay up for looking for more
  of your excellent post. Additionally, I have shared your web
  site in my social networks

 19. En.itrc.ac.ir Reply

  Greetings! I know this is somewhat off topic but I
  was wondering which blog platform are you using for this site?
  I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with
  hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 20. freeapkdownloader.com Reply

  Good day! I could have sworn I’ve visited this website before but after browsing through many of the articles I
  realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it
  and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 21. http://Www.web-design.Na.by/guestbook/index.php/https3a/ Reply

  Yesterday, while I was at work, my cousin stole my apple ipad
  and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just
  so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.
  I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!