Георги Пирински за председателството: България пропусна възможност да постави въпроса за разломите в ЕС

Георги Пирински за председателството: България пропусна възможност да постави въпроса за разломите в ЕС
„Българското председателство пропусна златна възможност, не просто да осигурява гладко протичане, а да постави централния въпрос за ЕС– как се преодоляват разломите; как се постига друго качество на европейската интеграция, преди всичко социална“, заяви евродепутатът от БСП/ПЕС Георги Пирински.

Той обясни, че в средата на мандата на българското председателство, ерводепутати от други държави и политически семейства са изразили впечатляване от начина, по който се провежда българското председателство- от компетентността, способността за водене на заседанията на най-различно равнище.

„Тези изрази на признателност бяха смесени с почуда- как така, от българска страна има такава впечатляваща компетентност. Възникват два въпроса: защо е това учудване и достатъчна ли е статистика за закрити досиета за положителна оценка?“, коментира евродепутатът. По думите му образът на България съвсем не е позитивен и в ЕП има съмнение за ширеща се корупция, за неовладяна престъпност и неефективност на държавните институции.

Той обясни, че един ежедневник, списван на английски, е публикувал ужасяващи информации за всевъзможни безобразия в управлението на страната, на фона на които, един единствен гражданин изпъква с пълната си непричастност към такива явления – Делян Пеевски.   Социалистът обясни, че въпросът с корупцията е възникнал и при отчета на премиера Борисов в Страсбург и той е уверил, че с новия орган и този въпрос ще бъде решен. “Дано, но и дали“, коментира Пирински.

Георги Пирински обясни, че вторият въпрос е свързан с политическата оценка на нашето председателство. Той подчерта, че в декларацията си от декември миналата година, българският парламент изразява увереност, че първото българско председателство дава сериозна възможност България да повлияе на дневния ред  на ЕС в отговор на очакванията на гражданите за сигурност, солидарност, обединеност и социална справедливост. „Тук е големият пропуск“, подчерта той.

Според него Българското председателство е приело тезата, че тъй като има нови изисквания- отбрана, сигурност, естествено е фондовете в досегашните основни политики, кохезионната и селскостопанската, да бъдат съкратени.

„Това е дълбоко спорна и неприета от Групата на социалистите и демократите теза. Новите предизвикателства изискват нови средства“, заяви той. Пирински припомни, че Борисов е заявил, че Българското председателство е защитило и гарантирало основните политики – кохезионната и селскостопанската. „Предварителните данни сочат, че кохезионната политика, като цяло, се намалява с 10%, с 45% се съкращават средствата в кохезионния фонд; 27% по-малко за морско дело и рибарство; над 10% са съкратените средства за Европейския социален фонд“, обясни той и припомни, че вицепремиерът Дончев в НС е споделил, че ЕС навлиза в многогодишната рамка, без ясни цели, без приета стратегия, без  премислен план „Тази оценка се повтаря и потвърждава от Европейската сметна палата, която призовава ЕС в месеците, които предстоят,  да изработи ясни цели, да ги дефинира, да дефинира допусканията във финансовата рамка, в изпълнение на тези цели и тогава да пристъпи към приемането им“, каза още той.

Според Пирински България е пропуснала да оползотвори дадените от председателството много шансове да постави на дневен ред много важни въпроси. „Отговорът не е национализмът, а в суверенната демокрация. Вчера беше годишнината на нашата Конституция. Тя говори за България като парламентарна република, която почива на народния суверенитет. Нека него да укрепваме“, призова Георги Пирински.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!