«
»
FacebookGoogle+

Драгомир Стойнев: Най-важно е да имаме големи проекти, които да ни гарантират икономическа и енергийна независимост

Драгомир Стойнев: Най-важно е да имаме големи проекти, които да ни гарантират икономическа и енергийна независимост
На Балканите, единствено България не е инвестира в нови мощности

„Най-важно за България е да имаме големи енергийни стратегически и геополитически проекти, които да ни гарантират икономическа и енергийна независимост.” Това каза пред БНТ зам.-предсдателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

Той обясни и кой е спрял проекта „Южен поток”, като  цитира думи на Румяна Бъчварова от ГЕРБ – „Нека да не забравяме, че Борисов е премиер, който спря три големи енергийни проекти – на газопровод, нефтопровод и ядрен проект. Това е силно политическо действие, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори. В световно отношение това е изключително важно решение. До този момент на България се гледаше като евентуален скрит партньор на Русия.“


Според Стойнев има последователна непоследователност на енергийната политика, защото имаше време, в което имаше бум на ВЕИ сектора, замразяване на енергийни проекти, спиране на геополитически проекти- като АЕЦ „Белене” и „Южен поток”.

Той припомни думи на Бойко Борисов от 2015 г. пред американски инвеститори, че сме спрели руски енергийни проекти и руски самолети, които да не прелитат над моретата. Стойнев изтъкна, че страната ни трябва да има последователна външна политика. „Не можеш да градиш своята демократичност, хулейки Русия, както го правят политиците от ГЕРБ, като казваш – ДА на европейските ценности.

Но те не са това – богатите страни да имат достъп до руски газ на благоприятна цена, а за по-бедните държави от Балканите да няма достъп до този газ”, категоричен бе Стойнев. Според него, хъб „Балкан” е добър проект, но за него няма газ. „Въпросът е откъде ще дойде газовото отклонение, което да го захрани. Ако дойде по морска част, ГЕРБ трябва да променят законодателството, за да влезе тръбата на наша територия. Това е най-добрият вариант, защото ставаме независими.  Приемлив е и вариантът ако тръбата влезе в сухопътната част от Турция, но кранчето остава в съседната държава”, обясни Драгомир Стойнев.

Той уточни,  че българският бизнес има нужда от природен газ на добра цена. „Добре е, че след замразяването на отношенията ни с Русия, вратата се е отворила, надявам се да започнат конкретни, прагматични разговори,  отнасящи се за сигурността за доставки на руски газ”, каза още Драгомир Стойнев.

Бившият енергиен министър обясни, че БСП винаги е била за реализиране на проекта АЕЦ „Белене” и добави, че България е останала единствената страна на Балканите, която не е инвестирала в нови мощности.

По повод изборите в Галиче, Драгомир Стойнев обясни, че моделът по който са били направени от ГЕРБ, ще е моделът и на парламентарните избори. „Беззаконието, наглостта и използването на мутри за мачкане на хората е недопустимо за нас”, заключи той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

календар
календар


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!