Драгомир Стойнев: В случая с ЧЕЗ държавата е безпомощна

Драгомир Стойнев: В случая с ЧЕЗ държавата е безпомощна

„В случая със сделката за ЧЕЗ държавата е безпомощна. Нито една институция не знаеше какво се случва или уж са знаели, пращали са доклади, но бягат от  отговорност.

Става въпрос за стратегическа инфраструктура, която осигурява електроснабдяването на 3 млн. души и е нормално да искаме да знаем кой ще бъде собственик“.

Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пред БНТ. Той заяви, че скандалът със сделката премина границите на нашата страна и стигна до Чехия.

„Това е пример за неспособността на държавата да гарантира сигурността на българските граждани и да защити техните интереси“, категоричен бе Стойнев.  Той коментира и тезата, че държавата не трябва да се намесва в сделки между частни субекти.

„Аз съм съгласен с това, но ЧЕЗ е държавна компания в Чехия и българското правителство можеше да се намеси. Кабинетът можеше да участва в сделката с държавна компания и да се бори да придобие активите“, отбеляза народният представител.

Стойнев каза още, че приватизацията от 2004 г. е била грешка, а държавата може да управлява сектора. Стойнев посочи и друг проблем- никой не знае, кой е реалният собственик на „Инерком“.

“За нас е важно държавата  изцяло да купи ЧЕЗ в България, но на пазарен принцип. Ако тя влезе с 20-30 % това означава, че  ще помогне на Гинка Върбакова да затвори финансирането на  сделката и да се измие нейният образ“, добави Стойнев.

„Ние предложихме нашата алтернатива, с внасянето на алтернативния бюджет за 2018 г., който ГЕРБ започнаха да изпълняват, въпреки че не го приеха. Те управляват според протестите в страната, а не според интересите на гражданите“, категоричен бе Стойнев.

Той припомни, че управляващите дадоха повече средства в системата на образованието и за БАН, за да не се изложим пред чужденците. „Ние бяхме тези, които спряхме забраната за нови молекули в здравеопазването. Ние сме  реалната алтернатива на това управление“, категоричен бе Драгомир Стойнев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!