«
»
FacebookGoogle+

Жельо Бойчев: Вдигането на цената на газа е сделката за новото правителство

Жельо Бойчев: Вдигането на цената на газа е сделката за новото правителство

Жельо Бойчев: Служебното правителство няма нищо общо с тази сделка

„Това, което направи КЕВР с вдигането на цената на газа е сделка за бъдещото правителство“, заяви народният представител от „БСП за България“ Жельо Бойчев по БНТ. Той бе категоричен, че служебното правителство няма нищо общо с тази сделка. По думите му не трябва да има шоково покачване на цените, защото то ще има най-голямо влияние върху най-бедните хора. „Левицата е категорично против това увеличение на цената“, заяви Бойчев.


„Слушам, че това било капан пред ГЕРБ, било саботирало ГЕРБ. Напротив. Имаше две предложения за увеличение на цената на газа, в края на миналата и началото на тази година, но не бяха удовлетворени, с оглед предстоящите избори“, обясни социалистът. По думите му случаят с увеличението на цената  е провал на цялата газова политика през последните години, когато са управлявали ГЕРБ.

„Идвайки насам чух поредната груба манипулация на ГЕРБ от Томислав Дончев и Теменужка Петкова, според които увеличението на цената на газа и топлинната енергия били в следствие на служебния кабинет, а той  бил на БСП и затова левицата носела отговорност за увеличението й. Мога да приема всичко, но не мога да приема толкова грозни манипулации“, подчерта Бойчев.

Депутатът от левицата обясни, че цените на газа и топлоенергията се определят от КЕВР. „Ако Томислав Дончев и Теменужка Петкова не знаят- да се обърнат към председателя на комисията Иван Иванов, който беше избран от мнозинството по предложение на Реформаторския блок, да се обърнат към техните си комисари – Евгения Харитонова, Светла Тодорова, които бяха избрани от мнозинството.

Да се обърнат и към комисарите Владко Владимиров и Александър Йорданов от ПФ. Това са хората, участвали в  решението за вдигане на цените“, коментира Жельо Бойчев. Той заяви, че левицата ще настоява да се разбере как и по какъв начин се управляват газовите дружества, какво е състоянието на резервите, проверени ли са договорите. „Ако предложението за увеличение бъде прието, за БСП е важно как ще бъдат компенсирани хората.

Например наредба номер 5, засягаща енергийно бедните, не е актуализирана от 2009 г. А в България 25% от хората живеят под или на прага на бедност. Тези хора трябва да знаят, че левицата ще постави тези въпроси в първия ден на работата на Народното събрание“, каза още Бойчев.
Източник: bsp.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!