Жельо Бойчев за ЧЕЗ: Смущаващи са действията на институциите

Жельо Бойчев за ЧЕЗ: Смущаващи са действията на институциите
„Ситуацията с ЧЕЗ няма как да се случи в държава, в която институциите са си на мястото. Това, което виждам, като действия на институциите, е смущаващо“.

Това заяви председателят на Временната комисия за ЧЕЗ и зам.-председател на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на пресконференция в НС.

Той допълни, че не счита за нормално и редно, месеци наред, българската страна, в лицето на правителството и на службите, да нямат нужната информация- какво се случва с ключово дружество, което доставя ток на близо 3 млн. души.

„Няма обяснения за мен ситуацията, в която да си задаваме редица въпроси, на които да нямаме отговори“, категоричен е народният представител. Той обясни, че Комисията се е концентрирала върху две основни направления в своята работа – приватизацията на електроразпределителните дружества и информация относно евентуалната сделка за придобиване на активите на „ЧЕЗ Груп“ в България – кой е купувачът, какъв е произходът на средствата, какви са действията на българските институции в целия процес.

Бойчев допълни, че до момента са проведени три заседания на Комисията, били са изслушани представители на специалните служби, на Министерството на финансите, на МС- в лицето на Владислав Горанов, главният прокурор и председателят на КЕВР. „Беше поискано изслушване на премиера Бойко Борисов. От негово име дойде министър Владислав Горанов.

Тогава стана ясно, че  правителството няма да участва в сделката“, припомни Бойчев. Според него са били повдигнати редица въпроси, които са останали без отговор. „Затова във вторник съм изпратил писмо до Министерския съвет, в което моля да бъде изяснено – водени ли са разговори с чешкото правителството или с ЧЕЗ за обратно изкупуване на активите на дружеството.

Поискал съм премиерът да представи по надлежния ред информация за източника на внесения от него документ в НС“, каза още той. Председателят на Комисията подчерта, че е изпратено писмо и до Министерството на енергетиката, в което иска информация- до каква степен са изпълнени заложените цели на правителството в приетата Стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества от 2003 г. Информация е поискана и от  Агенцията за приватизация и Министерството на икономика за раздържавяване на електроразпределителните дружества и за миноритарния пакет от 33%. „Изпратихме писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и беше поискана информация за фирмите, свързани с Гинка Върбакова и съпруга й. Стигнахме до 25 фирми, в които те пряко имат участие и са управители. Поискахме информация и за това- каква справка има за проверки и водени досъдебни производства за Никола Молчев, което се коментира в един или друг контекст“, заяви той.

Бойчев допълни, че е получено писмо от „Уникредит Булбанк“, в което отговарят, че въпросът на Комисията е професионална тайна и не коментират повече участието си в сделката за ЧЕЗ.

„От „Първа инвестиционна банка“ са отговорили доста коректно.

Става ясно, че банката е издала на 19 декември писмо за подкрепа, с което заявява интерес за финансиране на покупката на активите на ЧЕЗ в България“, обясни председателят на Комисията и допълни, че в писмото е посочена сумата от 80 млн. евро. „Били са уведомени, че на 30 ноември „Инерком“ е била предпочетена от ЧЕЗ като купувач. Да припомня, че официалното обявяване от чешката страна стана на 22 февруари 2018 г.“, посочи той и уточни, че Комисията чака отговор от Българската банка за развитие.

„Изпратихме и допълнителни въпроси към КЕВР за инвестициите на ЧЕЗ от 2005 досега. Как се осъществява изпълнението и контролът на тези инвестиции. Поискахме и одитните доклади от 2013 досега“, каза още Жельо Бойчев.

Председателят на Временната комисия заяви, че „Инерком“ България ще участват на последното заседание на Комисията и ще дадат отговори на поставените въпроси. „Заседанието на Комисията ще бъде на 17 април от 14.30 часа и ще бъдат обсъдени социалните измерения на сделката за ЧЕЗ, с оглед постъпилото заявление от президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“, посочи той. Бойчев допълни, че на заседанието са поканени също КЕВР и Министерството на енергетиката.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!