«
»
FacebookGoogle+

Корнелия Нинова към ГЕРБ: 11 часа мълчите за бюджета, аргументи ли нямате или компетентност

Корнелия Нинова към ГЕРБ: 11 часа мълчите за бюджета, аргументи ли нямате или компетентност
„Управляващите се намират в парадокса- да предложат „най-социалния бюджет“, по техните думи, за последните 10 години, а този бюджет изкара хората на социални бунтове по улиците за доходи, за пенсии, за помощ за майки, семейства и деца”.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. Тя попита- дали етикетът „най-социален бюджет” отговаря на това, което хората чувстват и разбират по джоба си и ежедневието си. Нинова цитира  официални решения на правителството на Бойко Борисов – прагът на бедност е 348 лв.

„И в същото време, в бюджета, се казва, че минималната пенсия е 219 лв. Изводът – за да сте живи ви трябват 348 лв, но ние ви даваме 219 лв. Е, как точно ще стане това?”, попита Нинова.


Тя подчерта, че 1 200 000 българи живеят с пари под официално обявения праг на бедност. „Трябваше днес този спор и обвиненията към БСП за непоследователност да ги водят отпред, където бяха дошли хора от цяла България. Не посмяхте да ги погледнете в очите и да ми кажете, че ги обричате”, каза още тя.

Лидерът на БСП припомни, че левицата е внесла от името на тези хора подписка с 30 000 подписа, която вероятно вече е много по-голяма, в деловодството на парламента, но управляващите не са й обърнали внимание. „Те желаят преизчисляване на всички пенсии със средноосигурителен доход от 2017 г. и това е морално, справедливо и правилно.

Ние предлагаме преизчисляване на всички пенсии със средноосигурителен доход от 2013 г., защото не сме популисти, защото не обещаваме невъзможни неща, защото разбираме, че преизчисляване със средноосигурителен доход от 2017 г., което струва 1.6 млрд. лв на бюджета, е невъзможна задача за началото на 2019 г.”, допълни тя. Нинова подчерта, че БСП прави аргументирани предложения, които хем отговарят на нуждите на хората в трета възраст, хем са разумни за финансовата стабилност на страната и за параметрите на бюджета.

„Прави впечатление, че това е и най-мълчаливият бюджет. Проверихме – няма случай в историята на българското Народно събрание, откакто то съществува, да е внесен бюджет от правителството, да е дебатиран повече от 11 часа и да няма изказване от мнозинството и от правителството”, каза още председателят на БСП. 11 часа БСП защитава Алтернативния си бюджет. Вие мълчите- или нямате аргументи, или нямате компетентност. Ако това се случва в европейска държава, европейците щяха да си помислят, че БСП управлява, а ГЕРБ са опозиция”, каза още Корнелия Нинова.

Надя Клисурска към управляващите: Събудете се!

„В новия бюджет изкуствено се занижава приходната част, за да не дадем на социално уязвимите  нужните им средства през разходната част.  Управляващите питат- от къде пари, а ние ясно сме казали в нашия Алтернативен бюджет. Те явно спят по банките и не чуват. Събудете се!“, заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на левицата Надя Клисурска.

Тя подчерта, че адекватната политика, на базата на икономическото състояние и състоянието на бюджета от миналата година, позволява значително увеличение на минималната работна заплата – левицата предлага тя да е 640 лв. „Ето ви повече осигуровки в осигурителния фонд, както и от предлаганото от нас увеличение на максималния осигурителен доход на 3900 лв.“, каза още тя.

БСП  предлага да има 950 млн. лв. отгоре в бюджета на ДОО, които са необходими за преизчислението на всички пенсии, обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години да бъде увеличено и съобразено с минималната работна заплата и за увеличение на краткосрочните обезщетения за безработица.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!