Корнелия Нинова: Миньорите от Бобов дол търтеи ли са?

Корнелия Нинова: Миньорите от Бобов дол търтеи ли са?
Правителството на Борисов взриви тристранния диалог

„Правителството на Борисов взриви тристранния диалог. Вицепремиер от правителството – Валери Симеонов и депутати от ГЕРБ – Менда Стоянова, заявиха позиция на страната на работодателите за клас „Прослужено време“.

От друга страна – Борисов се срещна със синдикатите и зае тяхната страна“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

Според нея случилото се блокира социалния диалог и работата на Тристранния съвет, където трябва да се вземат най-важните решения за икономиката, доходите на хората, а по същество блокира и социалната държава. „Казаха се много тежки думи между партньорите и за нас е непонятно как ще седнат на една маса и ще вземат отговорни решения“, коментира тя.

По нейните думи е абсолютно неприемливо да се определя правото на свободно сдружаване на работещите хора, като вредно за държавата и икономиката. Според нея това е посегателство върху основно право на работещите хора – това е принцип не само в България, не само по Конституция, а по цял свят.

„Не приемаме и определението за работещите хора като „търтеи“. Миньорите от Бобов дол, които си чакат заплатите неопределено време вече и работят при нечовешки условия на труд, търтеи ли са? Или шивачките, които работят в цеховете по 18 часа, без право на почивка и отпуск и без да си получат заплатите – търтеи ли са?“, попита Нинова.

Тя обяви, че „БСП за България“ е категорично за защита на правата на тези хора. „Призоваваме премиера и министрите да изразят позиция- споделят ли мнението на работодателските организации, че синдикатите са вредни, а работниците са търтеи? Какво ще правят с клас „Прослужено време“? Такива мъгляви, като днес формулировки – дайте да дадем, вече не вървят“, подчерта председателят на БСП.

Нинова: Кой е покровителят на Боршош?

Случаят НДК е огледало на управлението на ГЕРБ – интереси, корупция, борба между две лобита в ГЕРБ

„Случаят НДК е огледало на управлението на ГЕРБ – интереси, корупция, борба между две лобита в ГЕРБ за пари и надмощие, провал на техническата подготовка на председателството. И в този казус г-н Боршош е най-малката брънка в цялата верига. Той е бушонът. Менторът му е важен!“- коментира Нинова. Тя подчерта, че при цялата информация, която е имал, той е възстановен на работа от Борисов. „Защо, при всички известни факти, са отстранявани онези министри, които са казвали истината – Вежди Рашидов, Лиляна Павлова. Отнемат им се правомощията върху НДК и се дават на друг“, посочи тя.

Нинова попита и как така- Томислав Дончев изведнъж премахва в устава ограничението на изпълнителния директор да се разпорежда самостоятелно до 50 000 лв., а другото да става със Съвет на директорите. „Откакто Томислав Дончев поема да бъде принципал, това е отменено и Боршош вече може неограничено да се разполага със средства. Защо?“, попита тя. Според нея Томислав Дончев е умен и опитен човек, управлявал десетки проекти и няма как да направи такова нещо, без нареждане отгоре, а над него е само един човек – Борисов. „Упражняван ли е натиск върху Томислав Дончев и кой го е направил, за да вземе такова решение?“, продължи с въпросите Нинова. По нейните думи от 2015 година лобитата в ГЕРБ се борят на тема НДК – плочки, корупция и пари. „Вежди Рашидов пръв повдига темата и няма как да приемем, че след 2 години, сега се опитват да прехвърлят отговорността на Деница Златева за два месеца. Няма да им го позволим“, категорична е лидерът на левицата.

ГЕРБ-ОП имат алтернатива

Корнелия Нинова акцентира, че след близо 3 месеца управление на ГЕРБ, все още няма управленска програма. „Хаос и скандали между коалиционните партньори, вътре в ГЕРБ, между министри, между лобита, борба за надмощие, корупционни скандали- като почнем от плочките на НДК и стигнем до суджуците, война с президентската институция, напрежение с полицаите, с битите лекари, сред земеделците, с майките на деца с увреждания.

Нестабилност и несигурност в държавата. Това е управлението на Борисов за тези 3 месеца и то си има алтернатива“, посочи тя. Нинова обясни, че за 41 заседания на НС, ПГ на „БСП за България”, с решения на политическото ръководство, е внесла 16 законопроекта в изпълнение на предизборната програма и платформата на партията, приета на Конгреса; зададени са 329 въпроси и питания; левицата е предизвикала 5 разисквания по питания за политики; 678 изказвания от парламентарната трибуна.

„Утре и вдругиден ще представим разгърнат отчет на партията и на ПГ. Не е важно само в предизборната кампания да убедиш някого да те избере, а и след това да се отчетеш какво си свършил. Нашият отчет показва, че сме сериозна алтернатива на управлението ГЕРБ-ОП“, заключи Корнелия Нинова.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!