«
»
FacebookGoogle+

Корнелия Нинова пред Социнтерна

Корнелия Нинова пред Социнтерна


Корнелия Нинова пред Социнтерна: Ще се борим за възстановяване на социална Европа
„Искаме запазване и развитие на обединена Европа, която да съществува заради своите граждани, тяхното благополучие и сигурност, а не заради политическите си елити“. Това заяви председателят на БСП и вицепрезидент на Социалистическия интернационал Корнелия Нинова, която взе участие в заседанието на Съвета на световната организация, което се провежда в Барселона. На форума Нинова представи визията на българските социалисти за развитието на Европа.

„Трябва да дадем категоричен отговор на въпроса – икономиката ли съществува, за да обслужва гражданите или те съществуват, за да обслужват икономиката. За нас прогресивният отговор е очевиден – приоритет са гражданите. Ние тук трябва да дадем перспектива на народите си“, заяви вицепрезидентът на Социнтерна. По думите й това е и причината от ляво да се противопоставят на тезата на десните, на неолибералните позиции, че намесата на Съюза в социалната политика трябва да бъде ограничен. „Левицата защитаваме тезата, че ЕС може да бъде ефективен само, ако има социален дневен ред, основан на солидарност и насочен към преодоляване на неравенствата и гарантиране на равните права на всички европейци“, каза още тя.

Корнелия Нинова заяви, че след три десетилетия дерегулация на пазара сме се научили на следното – пазарът, оставен без надзор от страна на обществото, може да се изроди в състезание между хищници, в което жертва е почтеният, работещ човек. „Именно той губи работа, перспектива и смисъл. Той се оказва сведен до просто оръдие на труда, което във всеки момент може да се окаже излишно. Научили сме се и на още нещо – в тази ожесточена игра най-силни се оказват финансовите играчи, които присвояват ресурса от реалната икономика за сметка на работните места, сигурността и перспективата на гражданите“, каза още тя.

„Ще се борим за възстановяване на социалната Европа със следните принципи – социални права, създаване на справедлив пазар на труда, недопускане на дискриминация и неравенство на половете, спешни мерки за справяне с бедността“, каза в заключение Корнелия Нинова.

Форумът на социалистите продължава по темите за сигурността и мира, както и за адекватните мерки за хуманитарните кризи.
Източник: glasove.com

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс !

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Стани член на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *