Курумбашев: Време е България да има своя агенция за киберсигурност

Курумбашев: Време е България да има своя агенция за киберсигурност
„В много държави вече има национални агенции за киберсигурност. В България тази функция е разпределена само между 4-5 места.

От една страна – имаме Държавна агенция „Електронно управление“; от друга – стои много добрата работа на ГДБОП. От трета страна – стои въпросът за защита на критичната инфраструктура, което е в компетенциите на ДАНС. Не на последно място – Министерство на отбраната с неговия киберотдел, който също има своите много важни функции. Крайно време е България също да има своя агенция за киберсигурност.

Трябва да създадем такава централизирана структура, която да може да координира тази дейност.“ Това заяви Петър Курумбашев, член на Групата на социалистите и демократите в ЕП, по време на конференцията „Киберсигурност в електрическата мобилност и цифрова трансформация в енергийната инфраструктура“, организирана от Националната браншова организация за електрическа мобилност (ИКЕМ).

По думите на Петър Курумбашев в сферата на киберсигурността съществуват някои значителни проблеми – на европейско ниво това е егоизмът на държавите членки, които нямат голямо желание да обменят информация помежду си. „На национално ниво пък стои проблемът с егоизма на отделните институции и служби за сигурност, които също не са особено ентусиазирани да говорят помежду си, тъй като данните се превърнаха в стока и никой няма желание да ги споделя. Понякога това става доброволно, понякога пък става така, че до понеделник няма кой да съобщи за нещо, което се е случило в петък вечер. В повечето случаи тази координация е повече от задължителна – както например е при координирана кибератака, случваща се едновременно в няколко държави членки“, обясни той.

„Надявам се скоро българската държава да има такава своя агенция. Има различни модели – във Франция и Сингапур, например, агенцията за киберсигурност е пряко подчинена на премиера; в Германия – на вътрешния министър. Предимството да бъде подчинена пряко на премиера, според мен, е, че когато подобен род информация се изисква от по-високо ниво, всички служби и институции ще трябва да работят заедно“, смята Курумбашев.

Българският евродепутат е докладчик в сянка по доклада на Европейския парламент за Европейската агенция за киберсигурност. Предложенията му са свързани именно с това тя да бъде по-силна, независима, с повече правомощия и отговорности. В момента Курумбашев участва в т.нар. „триалози“ по Акта за киберсигурност – преговорите между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!