Нинова към управляващите: Вие се отказахте от увеличение на пенсиите. Ние не – предлагаме решение

Нинова към управляващите: Вие се отказахте от увеличение на пенсиите. Ние не – предлагаме решение

Изказване на председателя на БСП Корнелия Нинова за промените в Кодекса за социално осигуряване

Внесохме законопроект за промени в Кодекса за социално осигуряване, на първо място, защото сме го обещали, както в предизборната кампания за последните парламентарни избори, така и сме провеждали последователно тази политика- и когато сме били в управление,  и когато сме били в опозиция. По същия начин сме направили преизчисляване на пенсиите през 2008 г., единственият случай, в който такова нещо е направено за българските пенсионери.

Знаете всички, че не малка част от българските граждани  са с доходи на границата на физическото оцеляване. В най-голяма степен това се отнася за пенсионерите и то тези над 65 годишна възраст. Бедните възрастни са нараснали от 28% през 2014 г. на 33% през 2015г. Границата на бедността за 2017г. е 314 лв., а минималната пенсия, ако я увеличите от 01.07.2017г, ще бъде 180 лв. Разликата я виждате. Над 1.3 млн. пенсионери, 60 % от общия брой на пенсионерите у нас, са с пенсии под границата на бедността.

Според средносрочната прогноза на правителството, при приемането на бюджета за 2017г, в следващите 3 години пенсиите ще нарастват средно с 2,5% на година, което сами разбирате, че е  нищо за живота на тези хора.

Положението наистина е тежко и нетърпимо, и изисква бързи и неотложни мерки. Според нас трябва да започнем с преизчисляване на старите пенсии. Заради основни принципи в осигурителната система- това е равнопоставеност и солидарност. Съгласно чл. 70 от КСО, размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст зависи от: средномесечния доход за страната за последните 12 месеца преди пенсионирането, съотношението между осигурителния доход на лицето и средния осигурителен доход за страната за определения период и от осигурителния стаж.

При спазване на принципа на равнопоставеност, осигурени лица с един и същи принос, заради разликата в средноосигурителния доход, получават коренно различни пенсии. Това нарушава принципа на равнопоставеност.

За да се намалят тези различия, се налага периодично преизчисляване на размера на старите пенсии за осигурителен стаж и възраст с актуалния средноосигурителен доход за страната.  Това не е правено от 2008г, когато го направи БСП. Средният осигурителен доход за 2016г. е нараснал над 2 пъти в сравнение в този за 2007г.  В резултат на това, за последните 10 години различията между стари и нови пенсии, при еднакъв осигурителен принос на осигуреното лице, станаха значителни. Това обрича една не малка част от българските пенсионери, въпреки своя осигурителен принос, да получават по-ниски пенсии и  реално да мизерстват. Отделно, това противопоставя хората със стари пенсии на новите пенсионери и демотивира работещите.

Преизчисляването на пенсиите със средния осигурителен доход за 2016 г би изчистило проблемите с неравнопоставеността, но ние разбираме, че това изисква много голям финансов ресурс. Затова нашето предложение е да започнем стъпка по стъпка- с  преизчисляване със средния осигурителен доход за 2013г. Смятаме, че предложеният законопроект е само една от необходимите стъпки  за търсене на трайно решение с адекватността на размера на пенсиите.

Както сме обещали, към всеки внесен от нас законопроект- правим и предварителна оценка на въздействието, което е задължително по Закона за нормативните актове, но масово се нарушава в парламента. Оттук нататък, от „БСП за България“ всеки законопроект ще бъде придружен с такава оценка.

Накратко ще ви я представя. Хората, които засяга този законопроект, са всички пенсионери с начална дата на пенсиониране преди 2013г. Анализ на разходите – преизчисляване на пенсиите със средния осигурителен доход за 2013 г, ще струва допълнително 400 – 420 млн. лв. за 2017г.  Административна тежест и структурни промени с приемането на законопроекта не се налагат, както и административни промени и въвеждане на регулаторни режими и такси.

Въздействие върху нормативната уредба – налагат се промени. Налага се предложението да бъде отразено в държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване.

Уважаеми колеги, от управляващото мнозинство най-вече,

Г-н Цветанов призова при един предишен законопроект, за движение по пътищата, да се дават решения на проблемите. Всички знаем, че има проблеми с ниските пенсии на възрастните хора и че е невъзможно да живеят с тези пари. Ето нашето предложение за решение. Нека чуем вашите.

Под натиска на ГЕРБ, ОП се отказаха от обещанието да направят минималната пенсия 300 лв. и да преизчислят всички други пенсии. Ние последователно, от 2008 г., когато сме го правили на практика, през времето когато сме били в опозиция до сега, повтаряме и правим едно и също. Наш приоритет са хората с ниските доходи, бедността и невъзможността да продължават да живеят по този начин.

За изпълнение на тези приоритети и задачи, ние сме набелязали какво трябва да се направи. Предложението ни днес е конкретно решение на един от проблемите с бедността и ниските доходи. Сега да чуем вашите приоритети и вашето предложение за решение на този проблем.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!