«
»
FacebookGoogle+

Петър Курумбашев във Варна: Най-голямата несправедливост на прехода е, че направихме една несправедлива държава

Евродепутатът и журналистът Мартин Карбовски се срещнаха с граждани на Варна

“Най-голямата несправедливост на тези 28 години е, че направихме една несправедлива държа, като цяло. При нас социалното разделение е по-голямо, отколкото в западните държави.

Една от големите гордости на Европа е, че има социален модел. Мисля, че някакви остатъци от него все още действат в Западна Европа. За съжаление, при нас форматът като че ли е по-близък до Латинска Америка.” Това заяви Петър Курумбашев, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП, по време на среща с журналиста Мартин Карбовски и граждани на Варна.


“Неслучайно се появяват тези политици, които с лека ръка наричаме “популисти”. Те са просто тътенът на всички, които се чувстват ощетени и не се припознават в никоя от политическите партии. И този тътен не е свързан с това дали си комунист, или антикомунист. Не е свързан с това дали си русофил, или русофоб, Той е свързан с това дали останалите хора, с които живееш, имат елементарно чувство на състрадание и солидарност”, заяви евродепутатът в отговор на въпрос за грешките на българския преход.

Коментирайки бъдещето на кохезионната политика, Курумбашев попита: “Независимо от размера на европейското финансиране, което получаваме, ние като държава ще направим ли нещо, за да имаме собствени фондове? Непрекъснато питаме колко пари ще дадат Франция и Германия на Северозападна България. А колко пари даде България на Северозападна България?”

По думите му поставянето на темата за създаване на национален фонд за развитие на Северозападна България е изключително навременно. “Зарадвах се, когато видях, че в алтернативния бюджет, който предложи БСП за 2018 г., фигурира такъв фонд в размер на 100 млн. лв.

Важни са обаче и планирането, и времевата рамка. Когато планираш, да планираш подкрепа за този регион в следващите седем години с нарастваща сума. Неслучайно ЕП не приема бюджети, които са година за година, а се приема седемгодишна бюджетна рамка на ЕС.”

В рамките на срещата на тема “Реално за Европа” Курумбашев коментира, че няма как да служи за алиби това, че когато една държава председателства Съвета на ЕС, не може да постави въпроси, които са важни за нея.

“Крайно време е да има балкански транспортни коридори. В момента има магистрала Дурас – Тирана – Прищина. Сърбия построи магистрала между Ниш и Димитровград. Просто трябва да бъде построен участъкът между Прищина и Ниш. По този начин ще се построи сухопътна връзка между Адриатическо и Черно море. Втора връзка, по която трябва да се мисли, е Тирана – Скопие – София – и магистрала, и ЖП линия, която строим вече хилядолетия.

Ако продължаваме в същия дух, ще надхвърлим срока за построяване на Хеопсовата пирамида. Трета транспортна магистрала – от Сплит, Сараево през Южна Сърбия до Ниш, София, Варна и Бургас. Разбира се, че трябва да бъдат свързани с европейските транспортни коридори. Но трябва да дефинираме ясно интереса на Балканите. Пътищата ще стимулират и хората да пътуват, и развитието на бизнеса, и културния обмен”, смята Курумбашев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...
Стани член на БСП

2 comments

  1. Johnd888 Reply

    Great, thanks for sharing this blog.Really thank you! ekfeeeeedkbb

  2. Smithb398 Reply

    hello!,I like your writing so much! share we keep up a correspondence extra about your article on AOL? I require an expert on this space to resolve my problem. May be that is you! Looking ahead to look you. fccefcdgddgbcbbk

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!