Петър Курумбашев: Лицемерието към България по отношение на Шенген и еврозоната продължава с години

Петър Курумбашев: Лицемерието към България по отношение на Шенген и еврозоната продължава с години
Да се обявява Русия за враг- категорична грешка

„Безспорно, победата на Ангела Меркел е успех. Макар че са налице и немалко определения от типа „разочароваща победа“. От друга страна, представянето на социалдемократите е още по-разочароващо. Трябва да се отбележи също така, че това е успех за „Алтернатива за Германия“, както и за либералите, които се връщат след отсъствие в един мандат и са потенциалният първи партньор на християндемократите.“ Това заяви евродепутатът от Групата на СиД Петър Курумбашев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

По отношение на успеха на „Алтернатива за Германия“ и протестите след изборите, Курумбашев коментира, че когато се палят определени огньове и участваш в тяхното разпалване, после трябва да се има предвид, че може и да не успееш да участваш в тяхното потушаване.

Курумбашев заяви, че, макар и изненадващо за него, България е била спомената от канцлера Меркел още в нощта на изборите. По думите ѝ, който изпълнява критериите, трябва да бъде приет и ако някой досега е имал лош опит, то не е необходимо да се каже, че и отсега нататък ще има такъв.

„Аз отдавна съм привърженик на тезата, че лицемерието надделява над солидарността в ЕС. Въпросът е как точно се отразява това на България. Това лицемерие по отношение на Шенген и еврозоната продължава с години“, добави Курумбашев, като даде за пример факта, че някои от държавите, които ще ни приемат в еврозоната и които ще ни оценяват, са с драстично по-лоши показатели от нас. „Надявам се, че тази тема най-после ще бъде отворена. От българска гледна точка беше по-добре коалиционни партньори да са социалдемократите. Един външен министър социалдемократ щеше да има една по-позитивна позиция за разширяване на Шенген и еврозоната. Присъствието на „Алтернатива за Германия“, които ще бъдат силен глас в парламента, едва ли ще бъде в наша полза, смята Курумбашев.

Евродепутатът коментира и исканията на френския президент за реформи в трудовия пазар на ЕС: „По време на кампанията г-н Макрон обеща на всички всичко. Издигна се над леви и над десни. Когато се появяват такива спасители в ръжта, след това им е трудно да си удържат положението, тъй като очевидно няма как да събереш толкова и много различни послания. Другата опасност, която виждам – събраха се много „юбер алес“ послания. Г-н Тръмп – „Америка над всичко“, г-н Макрон също – няма леви, няма десни, той се издига прекрасно към небето като един син балон. Ясно е, че и на изток, и на запад, хората са уморени от леви и десни. Но трябва да си дадем сметка доколко тези спасители са способни да доставят това, което обещават. Едни подобни изявления очевидно не са от полза на държави като нашата. Как да преговаряш с едни държави, които казват „Нашата държава – над всичко“.

Евродепутатът коментира, че е изненадан от реакциите и на австрийските социалдемократи, и на консерваторите, които след изказването на Юнкер за разширяването на еврозоната също казаха „А, то да не стане като с Гърция“. По думите на Курумбашев сравнението между България и Гърция по отношение на икономическите показатели е абсурдно. Той припомни и иронията на холандския премиер – че е добре „г-н Юнкер да се лекува“.

„Плочките пред НДК не трябва да бъдат знак на българското председателство. Знакът на българското председателство е ще имаме ли обединена Европа, или ще има Европа на две, три, четири и пет скорости. И дали ще се подиграват с Юнкер по този начин в момент, в който той наистина направи едно изказване с проевропейски дух.“- каза още Курумбашев.

„Беше категорична грешка Русия да се обявява за враг в доклада на Министерския съвет“, отбеляза още той. „Има много и различни държави- членки на НАТО. Това не означава, че когато излиза даден документ, всички правят Copy / Paste, а всяка държава си има позиция. Очевидно е, че в ЕС и НАТО има държави с по-добро и такива с по-лошо отношение към Русия. Да си „барабар Петко с мъжете“, е едно качество, което определена порода кучета имат – не е най-силната позиция. Още повече, отчитайки конкретните национални интереси, ако щете и географско положение и история“- заключи Петър Курумбашев. / bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!