Румен Радев и Владимир Путин размениха поздравителни телеграми+СНИМКИ

Румен Радев и Владимир Путин размениха поздравителни телеграми+СНИМКИ


Румен Радев и Владимир Путин размениха поздравителни телеграми+СНИМКИ
По случай 25 години от подписването на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между България и Русия
Радев и Путин размениха поздравителни телеграми

Българо-руските отношения имат богати традиции, стабилна договорно-правна основа и се основават на културната, историческа и човешка близост и приятелските отношения между нашите народи.
Това пише в поздравителен адрес до президента на Руската Федерация Владимир Путин държавният глава Румен Радев.

Двамата президенти размениха поздравителни адреси по повод навършването на двадесет и пет години от подписването на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация. „Убеден съм, че утвърденото уважение към разпоредбите на Договора, е стабилна основа за възходящото развитие на българо-руските отношения в условията на новите геополитически и икономически предизвикателства, в интерес на мира и благоденствието в Европа и света“, пише още президентът Румен Радев до руския си колега. Българският държавен глава потвърждава поканата към президента Владимир Путин да посети страната ни през 2018 г. във връзка с отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението на България.

В писмото си до Румен Радев Владимир Путин оценява високо приноса на Договора към създаването на условия за увеличаване на обема на взаимната търговия и инвестиции между България и Русия, както и за активизирането на сътрудничеството в енергийната, научно-техническата, хуманитарната и други сфери. “Руско-българските отношения имат дълга и богата история. Независимо от позитивните резултати, постигнати през изминалия четвърт век, в отношенията между нашите страни се запазва значим незадействан потенциал”, пише още руският президент.

В руското външно министерство днес от 16.00 ч се състоя церемония по откриване на изложба по повод подписването на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Русия и България, (подписан от Президентите на Русия Б. Н.Елцин и Желю Желев в София на 4 август 1992 г.). В събитието взеха участие Заместник-министърът на външните работи на Руската Федерация А. Ю. Мешков и Посланик на Република България в Руската Федерация Бойко Коцев.

Борис Анзов-Булпресс

От Москва, Русия за „Медия Мост” и „Булпресс” предаде Борис Анзов

Текст и обработка – информационна агенция Булпресс !

 

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!