Таско Ерменков: България заслужава модерна технология и енергетика

Таско Ерменков: България заслужава модерна технология и енергетика

„България заслужава модерна технология, модерна енергетика. Трябва да се отпуши процесът по решението на казуса „Белене“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“

Таско Ерменков по време на разискванията в парламента за политиката на правителството в сферата на енергетиката.

Според него процесът по „Белене“ е забатачен в продължение на много години и ни е довел до състоянието да имаме оборудване, площадка, но да нямаме яснота какво и как трябва да бъде направено по отношение на тази площадка.

„Имаме искреното желание, най-накрая по казуса „Белене“, да намерим онова общо решение, което ще ни позволи този проект да бъде реализиран“, каза още Ерменков. Той е на мнение, че когато става въпрос за енергетика, национална сигурност и хората да плащат достъпни сметки за електроенергия, няма друг начин за доставяне на устойчива енергия, освен ядрената енергия.

Народният представител подчерта, че политиката на ЕС е за намаляване на вредните емисии от сектор индустрия, а в този сектор най-големият замърсител е енергетиката. „Към днешна дата, няма друга технология за устойчиво генериране и доставка на енергия, освен ядрената енергетика, без емисионна.

Развитието на ядрената енергетика е без алтернатива“, категоричен е той.

Според него не е възможно, проблемите в стратегически сектор, като енергетиката, да се решават с политически пристрастия. „Не трябва да се взираме в грешките, а да вадим поука от тях и да можем накрая да вземем правилните решения за развитието на ядрената енергетика в бъдеще“, каза още Таско Ерменков.

Атанас Костадинов: Гордост и чест ще бъде за България да запази своята ядрена енергетика

„Гордост и чест ще бъде за България да запази своята ядрена енергетика, защото и по отношение на социално-икономическите, екологичните, но и по въпросите за образованието и технологиите, малко са нациите, които могат да се гордеят с такъв приоритет“, заяви народният представител от левицата Атанас Костадинов.

Той посочи данни от Междуправителствения панел по измененията в климата, според които няма време за губене, защото животът на Земята се променя под действието на традиционно използваните горива. Костадинов подчерта, че България, колкото и да е малка, е един от големите замърсители по отношение на парникови газове и серен и въглероден диоксид.

„Всичко е въпрос на прилагане на нови технологии. В момента, колкото по-бързо се обединим около решения, които ще дадат ясна перспектива за използването на ядрената енергия за тези цели, включително и през проекта „Белене“, толкова по-бързо ще бъдем в крак с времето“, каза още Атанас Костадинов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!