Христо Проданов: Управляващите взимат пари с бюджета от хората, а после им ги връщат

Христо Проданов: Управляващите взимат пари с бюджета от хората, а после им ги връщат

Бедните хора ще дадат най-много

„Управляващите взимат пари с бюджета от хората, а после им ги връщат. Бедните хора ще дадат най-много. Колкото и нестабилно да е управляващото мнозинство, то ще се събере и ще си приеме бюджета, без да се съобразява с аргументите на опозицията“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов пред БНР. Той подчерта, че парламентарният дебат често умишлено е заглушаван от управляващите, като не приемат предложенията дебатите да се излъчат пряко по националното радио и телевизия.

„Правим широки обществени обсъждания по темите, които предлагаме. По повод алтернативния бюджет изнасяме дебата отново извън залата, като в понеделник ще имаме среща с финансисти, икономисти, учени, професионални организации, синдикати. В тези срещи се опитваме да чуем всички аргументи „за“ или „против“ нашите предложения, като се съобразяваме с тях“, обясни той. Проданов подчерта, че министърът на финансите не е счетоводител, а политик. „Бюджетът на държавата е различен от бюджета на една фирма.

През него се осъществяват основните политики за следващата година, задават се приоритети в кои области държавата ще вложи повече усилия. „На всеки по малко“ за нас не е устойчива политика, която да зададе правилна посока“, уточни той. Като пример посочи здравеопазването.

„В рамките на две години бюджетът за здравеопазване става с 1 млрд. лв. повече. В същото време българите сме намалели още с 120 000-130 000. Подобрение в здравеопазването няма. Другата година ще е същото. Настояваме за радикални реформи, за може парите на българските граждани да се харчат правилно“, категоричен е зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Проданов коментира и изказването на Цветанов, че БСП се храни от скандали. „Скандалът с корупцията за паспортите от БСП ли беше създаден? Скандалното изказване на вицепремиера Симеонов, адресирано към майките на деца с увреждания и последвалото изказването на премиера Борисов, че по-добре Симеонов да остане, защото ще се разпадне коалицията, не са провокирани от БСП. Тези скандали са ежедневие и идват от управляващото мнозинство“, каза още той и допълни, че БСП, като опозиционна партия, не може да не вземе отношение и да ги коментира.

По повод предложението за въвеждане на прогресивно данъчно облагане, Проданов обясни, че това е по-справедливо и сегашната данъчна система има нужда от промяна. „Облагането с плосък данък е изчерпано“, категоричен е той. Проданов подчерта, че икономическата и политическата обстановка в страната се е променила.

„От БСП понасяме санкциите си за това, че не сме се регистрирали в зала. Когато пътуваме в страната и се срещаме с хората, също оставаме без заплата. Избрали сме този път и смятаме, че той е по-правилен, отколкото да стоим и да крепим мнозинството, което работи против интересите на българите“, каза още народният представител.

По повод социологическите проучвания, Проданов коментира, че данните във всяко едно от тях са различни, но по-важни са важни нагласите на обществото. „Протестите, които всеки ден се организират от гражданите, не са покана за танц към правителството, а покана да си ходят“, каза още Христо Проданов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!