Административният съд в Смолян опита да запуши устата на свидетели на злоупотреби на вота в с. Беден

Административният съд в Смолян опита да запуши устата на свидетели на злоупотреби на вота в с. Беден
Поредна доза от грозни манипулации и фалшификации на местните избори, от страна на ГЕРБ, лъснаха след с. Галиче и в Смолянското село Беден.

Пълномощниците по време на частичния вот – Рабие Кьосева, Севдалина Димитрова, Дияна Чаушева и упълномощения представител на БСП Костадинка Димитрова разказаха пред Административния съд страшни истории

Съдът в Смолян прецени, още в началото, че ако свидетелите ще споделят едни и същи наблюдения за нарушения по време на вота, не било нужно да дават показания.

Оказа се, че смолянската Темида се нуждае от разнообразни нарушения, за да даде възможност да бъдат изложени в зала. Според съдията по делото, ако в деня на вота, свидетелите не са подали сигнали за нарушения, също нямало основание да бъдат споделени техните наблюдения за нарушения. С това съдът напълно си противоречи, с определението, което сам е издал, че допуска 12 свидетели.

Защитникът на БСП Аглика Виденова поиска от съда да бъде записано в протокола, че се прави опит да й бъде отказано законовото право да бъдат изложени и събрани всички доказателства в процеса.

Съдът й отговори, че ако свидетелите нямат различни показания един от друг– няма нужда да се явяват. „Ако ще претупваме делото, да си ходим“, каза пред съдията Виденова.

В съдебната зала бе направена груба манипулация и невиждан натиск на част от свидетелите, които, под отлична режисура, промениха първоначалните си показания и демонстрираха пълна лоялност пред областното ръководство на ГЕРБ.

Свидетел разказа, че когато е отишла пред изборната секция е видяла разплакана жена. Кметът на Девин й е бил отказал одобрена помощ от 500 лева за изгорелия покрив на къщата й, защото бил разбрал, че не е дала гласа си за ГЕРБ. Освен това, с личния си автомобил е извозвал гласоподаватели до урната.

Секционната комисия е била отворена в 6.40 в изборния ден, а не както е по закон- в 7. Комисията е била в непълен състав и не е искала разрешение от ОИК за ранното отваряне и не е съставила протокол за това.

Членовете на СИК са гласували преди 7 часа- без присъствие на медии, застъпници или пълномощници на партии, както и кандидати за кметове.  Свидетелите обясниха, че още преди официалното откриване на изборния ден са гласували струпали се граждани пред секцията и не е известно колко са пуснатите бюлетини в урната преди старта на изборния ден.

В протокола от вота е било написано едно особено мнение. По пътя между СИК и ОИК, изненадващо, особените мнения стават две. Това, на практика, опорочава действителността на протоколите на ОИК и на СИК едновременно. По закон, това е основание за касиране на вота, тъй като в делото са приложени два протокола на СИК и не е ясно кой от двата е истинският.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!