Антон Кутев: Много млади хора подкрепиха идеята ни за „културен чек“

Антон Кутев: Много млади хора подкрепиха идеята ни за „културен чек“
Този чек може да бъде използван във всички културни институти, които са одобрени от Министерството на културата

„По случай 8-ми декември събрахме представители на най-големите младежки организации, много млади хора и студенти. Представихме идеята за „културен чек“, която вече е реализирана в няколко държави в Европа, сред които Италия и Малта“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ и председател на Комисията по взаимодейдствие с неправителствените организации и жалбите на гражданите Антон Кутев пред журналисти в парламента.

Той обясни, че всеки млад човек, който е навършил 18 години, получава от държавата чек от 200 лв, който може да използва само за култура.

„Този чек може да бъде използван във всички културни институти, които са одобрени от Министерството на културата. Механизмът е през интернет платформа, която да гарантира, че парите могат да отидат само за култура“, подчерта Кутев.

Народният представител допълни, че по време на срещата с младите хора са обсъдени възможностите, които законопроектът дава и какви промени искат да бъдат направени.

„Те направиха предложения, които ще включим между първо и второ четене на законопроекта. Благодаря, че на студентския празник, толкова млади хора обърнаха внимание на нашата инициатива“, каза още Антон Кутев.

На срещата присъства  Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети, която даде своя чек за музикални събития, българския фолклор и традиции. Илина Мутафчиева, председател на Националния младежки форум заяви, че ще гласува за българското кино и театър.

Тази информация достига до вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!