Армения одобри единната система за ПВО с Русия, затваря ли Москва небето на Сирия?

Армения одобри единната система за ПВО с Русия, затваря ли Москва небето на Сирия?

Парламентът на Армения на извънредно заседание ратифицира споразумението за създаването на арменско-руска обединена система за ПВО. За документа гласуваха 102 депутати. Против се обявиха само осем, пише БЛИЦ.

По-рано министърът на отбраната на Армения Сейран Оганян заяви, че обединената система за ПВО ще позволи на Армения да използва изтребители от четвърто поколение, както и зенитните ракетни системи С-300.

„В рамките на даденото споразумение ние ще можем при реализирането на регионални въздушни задачи да използваме, например, руски многофункционални изтребители от четвърто поколение, системи С-300, други протиоворакетни възможности. Ще можем да използваме широки радиолокационни възможности в рамките на въздушното разузнаване”, каза Оганян за Обществената телевизия на Армения.

Припомняме защо Русия доставя С-300 на Армения и Иран. Експертите отбелязват, че с появата на С-300 в Армения и Иран комплексите за организирането на ПВО вече не трябва да се разглеждат като средства за защита на въздушното пространство на отделна страна.

Ако Русия се договори с Иран и Армения да включат своите С-300 в автоматизираната система за управление на войските, има голяма вероятност безполетната зона над Сирия да се разпростре върху територията на цялата страна, коментира военният експерт Алексей Леонков.

При това информациите за новия, технически по-съвършен радар „Подсолнух” за контрол на въздушната и надводната обстановка свидетелстват за това, че този радар ще „наглежда” и за Босфора на разстояние от 450 километра.

Експертите добавят, че истинската битка за въздушното пространство на Близкия изток ще започне с въвеждането на радара „Днепр” до Севастопол.

По думите на специалистите, ако този радар влезе в строй по график и бъде сериозно модернизиран, то има вероятност с радиолокационно поле да бъде покрит не само целия Близък изток, но и да се освети част от югоизточна Европа, където в момента се разгръщат американските системи за противоракетна отбрана.

Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!