Брюксел взе извънредно решение, касаещо военното положение в Европа

Брюксел взе извънредно решение, касаещо военното положение в Европа
Заседание на Съвета „Външни работи” на ЕС с участието на министрите на външните работи и министрите на отбраната се проведе днес, 6 март, в Брюксел, Белгия.

България беше представена от заместник министър-председателя и министър на отбраната Стефан Янев и заместник-министъра на външните работи Любомир Иванов.

Министрите обсъдиха постигнатия напредък и по-нататъшните стъпки в изпълнение на приоритетите в областта на сигурността и отбраната, произтичащи от новата Глобална стратегия на ЕС по външната политика и политиката за сигурност.

Взето беше решение за създаване на нова постоянна военна структура за планиране и провеждане на мисии и операции по линия на Общата политика за сигурност и отбрана с цел подобряване на тяхната ефективност, уточни БГНЕС.

В отговор на новите заплахи и променящата се геополитическа среда беше постигнато съгласие за продължаване на работата по изграждане на Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната.

Подчертано беше, че засилването на отбранителното сътрудничество в ЕС е само допълващ елемент, който засилва способностите на НАТО, като Алиансът остава основен гарант за сигурността.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!