БСП за пореден път поиска отпадане на санкциите срещу Русия

БСП за пореден път поиска отпадане на санкциите срещу Русия
„С повече от 50 подписа внесохме в деловодството на НС проекторешение за отмяна на санкциите срещу Русия“.

Това заяви пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев. По думите му мотивите за това са преди всичко икономически – има цели сектори на икономиката, които губят от санкциите, например туризъм, лека и хранителна промишленост. „Очевидно е, че както за България, така и за цяла Европа санкциите дават изключително лош икономически резултат.

Те доказаха и своята неефективност от началото си през 2014г. досега. Решението, което предлагаме на българския парламент, е да се обяви срещу тях и да задължи председателя на НС да го обяви пред Европейския парламент и парламентите на другите държави членки“, обясни той. По думите му България не е нито първата, нито единствената държава, която обсъжда подобни решения – до момента парламентите на две държави са приели такива решения – Франция и Кипър, а в Словакия и Белгия в момента се обсъждат. Според него с такова решение България не би била изключение, а част от европейската политика. „Премахването на санкциите срещу Русия и реципрочните санкции срещу държавите членки на ЕС отговаря и на националния ни икономически интерес“, каза още той и допълни, че данните показват, че за последните 4 години стокообменът между Руската Федерация и САЩ се е увеличил 4 пъти.

Валери Жаблянов: Без единение на европейския континент, ЕС трудно ще достигне високи темпове на икономическо и социално развитие

„Без единение в рамките на европейския континент ЕС трудно ще достигне онези високи темпове на икономическо и социално развитие, каквито желаем всички да видим, особено държавите от периферията“, заяви народният представител от ПГ на левицата. Той обясни, че предложението за решение е продължение на политиката на БСП за отмяна на санкциите срещу Русия, които са израз на прецеденти от други времена на отношенията на Руската федерация и Европа.

Манол Генов: Има двоен стандарт при санкциите

„БСП е била винаги последователна в позициите, които е изразявала. Предлагали сме да се взимат такива решения неведнъж“, коментира депутатът от БСП Манол Генов. Той подчерта, че има двоен стандарт при санкциите срещу Русия – големи международни корпорации като  Siemens, Volkswagen спокойно да си инвестират в Русия, да печелят, а България да остава един забравен остров в Европа по отношение на развитие на технологиите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!