БСП иска вот на недоверие срещу правителството заради кандидатурата на Георгиева за ООН

БСП иска вот на недоверие срещу правителството заради кандидатурата на Георгиева за ООН

Парламентарната група на „БСП Лява България“ е решила да започне разговори с другите политически партии за внасянето на вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 2“, след като по-рано днес Министерският съвет издигна кандидатурата на еврокомисаря Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Досега Ирина Бокова бе официален претендент на страната ни за високия международен пост.

Формално вотът на недоверие ще бъде заради провал във външната политика, но мотивите ще се уточняват с другите парламентарни групи, които биха го подкрепили. За да бъде внесен вотът, са нужни 48 подписа, а социалистите в парламента са само 38. Очаква се той да бъде подкрепен и от депутатите от АБВ, които също подкрепяха Бокова за генерален секретар на ООН. Вероятно преговори ще се водят и с ДПС, с „Атака“ и с част от независимите народни представители.

„Капката, която преля чашата, е издигането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Има и други аргументи – политиката по отношение на бежанците, опитът в страната ни да се създават гета, санкциите срещу Русия“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на парламентарната група.

Междувременно лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в профила си във „Фейсбук“ нарече решението на правителството „абсурдно по същество, срамно като интригантска среда и много рисково за България“. „България се проявява като държава, която не знае какво иска, а това рязко намалява шансовете на българската кандидатура“, написа Станишев. Според него досегашната подкрепа на кабинета към Ирина Бокова е била „куца“ и дори преминаваща в саботаж от някои негови представители. „Властта в България се показа като тежко зависима от външни и непублични вътрешни фактори. Жалко за България, че пропускаме уникален шанс, който няма да се повтори! И всеки трябва да си понесе отговорността“, написа Станишев.
Източник: dnevnik.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!