БСП: Мнозинството в НС за пореден път препядства приемането на мерки в защита на младите семейства

БСП: Мнозинството в НС за пореден път препядства приемането на мерки в защита на младите семейства

Георги Гьоков: Държавата трябва да насърчава младите семейства да създават и отглеждат деца

„Младите семейства трябва по всякакъв начин да бъдат насърчавани да планират, създават и отглеждат деца, а  държавата от своя страна да им гарантира прилагането на сериозни мерки за социална защита”

Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков по време на дебатите по предлаганите от левицата промени в Трудовия кодекс.

По думите му най-важно в тази посока е да се гарантира сигурност на работното място и на двамата родители или осиновители на дете до 3-годишна възраст, на бременните, на работнички или служителки в напреднал етап на лечение инвитро, както и техните съпрузи или живеещите с тях на съпружески начала.

„Предлагаме гаранцията, че работник или служител, който е родител или осиновител на дете до 3- годишна възраст, когато живее в едно домакинство, и работник или служител, който живее на съпружески начала с майка на дете до 3-годишна възраст, когато живеят в едно домакинство, ще се ползва от същата закрила при уволнение, която се прилага за майките с деца до три годишна възраст”, обясни социалистът.

Гьоков бе категоричен, че няма по-важно нещо от това децата в ранна детска възраст да се отглеждат и възпитават от двамата родители, с гарантирани трудови доходи, получени в резултат на защитено право на труд.

Той обясни, че мотив за разпростиране на закрилата и върху бащите е и факта, че в повечето български семейства бащата е основният фактор, който осигурява финансова стабилност при отглеждане на децата. Според него рискът от уволнението му в периода до навършване на тригодишна възраст на децата, предизвиква несигурност в българските семейства и това ги демотивира да създават ново поколение.

„Според нас, наред с финансовата нестабилност в страната, това е един от факторите да расте броят на семействата само с едно дете и раждаемостта като цяло да бъде ниска”, каза още той.

Гьоков обясни, че друг мотив е и че сега съществува закрила при уволнение на работничка или служителка, която е майка или бременна, но не действа при съпрузите им, а те са равноправни родители и има някакви елементи на дискриминация. „Отхвърлянето на този законопроект от НС, няма да е трагично, но ще бъде явен знак че не се осъзнават в дълбочина проблемите на младите хора, на младите семейства и, че и днес продължаваме да не разбираме какво кара младите хора да бягат от България и, че това е именно липсата на гаранции за социална сигурност”, заключи Гьоков.

След провеждане на дебат в зала управляващото мнозинство чрез процедурни хватки прекрати  дискусията и я отложи заедно с гласуването.
Източник: bsp.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!